Думка експерта: Ощадбанк є банком одного позичальника - "Нафтогазу"

Середа, 25 травня 2011, 16:52 -

Ощадбанк кредитує "Нафтогаз України" також і для обслуговування основного боргу, тобто фактично обслуговує борг сам.

Таку думку в коментарі "Економічній правді" висловив помічник керуючого інвестиційними та пенсійними фондами "КІНТО". 

"Досить подивитися на структуру кредитного портфеля, щоб з упевненістю сказати, що Ощадбанк є банк одного позичальника - "Нафтогазу", - сказав Мягкий Микола.

Співрозмовник пожартував, що у зв'язку з чим йому впору перейменуватися, наприклад, в Нафтогазбанк.

Реклама:

"Само собою, що така концентрація, майже 50% від активів, створює істотний ризик для такого системно-важливого банку. Але якщо врахувати, що основне фінансування під кредити "Нафтогазу" було отримано від НБУ ще в 2008 році, Ощадбанк став просто посередником у перекачуванні грошей між емісійним центром і підприємством", - додав він.

За словами Мягкого, термін погашення основної суми кредиту "Нафтогазу" - 2015 рік - аналогічний терміну погашення Ощадбанком кредиту від НБУ.

"Природно, до того моменту обидва кредити будуть або перепрофільовані під іншу ставку і термін, або знеціняться за рахунок високої інфляції", - підкреслив експерт.

Він додав, що тут може виникнути цікавий момент.

"Якщо звірити процентні доходи нараховані за формою фінансового результату і отримані за формою руху грошових коштів, можна побачити, що практично всі кредити дійсно обслуговуються. Як "Нафтогазу" вдається обслуговувати такий величезний кредит, якщо підприємство фактично банкрут або як Ощадбанку вдається уникнути резервування під кредит?", - запитав співрозмовник.

"На мій погляд, щоб не допустити зниження якості кредиту НАКу, Ощадбанк, чи, може, інший банк, кредитує підприємство також і для обслуговування основного боргу, тобто фактично обслуговує борг сам. У результаті, все виходить дуже чисто: кредит справно обслуговується, банку практично не потрібно нічого резервувати, бюджет отримує податки, керівництво - бонуси за хорошу роботу і винахідливість", - резюмував Мягкий.

Таким чином, продовжив він, виходячи зі звітності, фінансовий стан Ощадбанку не повинен викликати побоювань до тих пір, поки існує його підтримка з боку НБУ і домовленості щодо кредитів "Нафтогазу" на вищому рівні.

"Природно, працюй Ощадбанк у ринкових умовах, він давно б став банкрутом. Але це не ринковий банк, а так званий policy bank, який є інструментом державної фіскальної та монетарної політик. І в цьому нічого дивного немає, так як багато країн використовують навіть ще більш витончені способи стимулювання зростання, субсидування економіки", - підсумував Мягкий.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: