Економіка Німеччини зменшить темпи росту

Неділя, 22 травня 2011, 12:30

Центральний банк Німеччини заявив, що відновлення найбільшої економіки Європи може трохи уповільнитися після потужного ривка на початку року.

"Зростання ВВП на 1,5% у першому кварталі року явно перевищує реальні економічні умови", - відзначається у звіті Бундесбанку, передає K2Kapital.

У 2010 році економіка Німеччини збільшилася на рекордні 3,6%. Рівень безробіття впав до 19-річного мінімуму. Серед факторів, що загрожують економічному зростанню країни, називається зростаюча інфляція. "Ціновий клімат істотно погіршився", - говориться у звіті.

"Фінансова криза вдарила по Німеччині навіть сильніше, ніж по США. ВВП Німеччини скоротився через світову рецесію на 3,8%, а американська економіка лише на 2,6%. При цьому німецький уряд ввів набагато слабші стимулюючі заходи , ніж США, - пише Zachary Roth. - За даними Організації економічного співробітництва та розвитку безробіття в Німеччині становила 7,5% в 2009 році, що на 1,2% менше ніж до кризи. За той же період безробіття в США виросло на 4,7%. При цьому ситуація на ринку праці Німеччини продовжує поліпшуватися, а в Америці тупцює на тому ж рівні.

Дослідження показують, що Німеччина домагається цих успіхів завдяки інститутам ринку праці, що забезпечує зручну і тісну взаємодію між працівниками та роботодавцями. Зокрема, німці воліють скорочувати кількість робочих годин співробітника, ніж звільняти його остаточно.

"Дивно: коли з'являється інформація про те, що Німеччина досягла успіхів на ринку праці, всі говорять, що це прекрасно. Але коли який-небудь політик намагатися просунути подібні ідеї, що працюють в інших країнах - наприклад медичне обслуговування за рахунок держави, захисні соціальні механізми, які є в Німеччині, або інші розумні заходи люди обурюються і кричать "геть соціалізм!""

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: