МВФ прогнозує уповільнення зростання світового ВВП

Четвер, 12 травня 2011, 11:17

Зростання світового реального ВВП у 2011 і 2012 роках складе близько 4,5% щороку у порівнянні зі збільшенням на 5% за підсумками 2010 року.

Про це ідеться у прогнозі Міжнародного валютного фонду "Перспективи розвитку світової економіки", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

При цьому очікується, що в країнах із ринком, що формується і країнах, що розвиваються, економічне зростання - на рівні 6,5% - буде значно випереджати мляві темпи зростання ВВП країн із розвиненою економікою на рівні 2,5%.

Водночас, експерти МВФ зазначають, що нині зберігаються істотні ризики зниження темпів зростання світової економіки щодо їх прогнозу.

Реклама:

Серед факторів, які можуть негативно позначитися на темпах відновлення, згадуються, зокрема, більш значне, ніж передбачається нинішнім рівнем цін на ф'ючерсних ринках, підвищення вартості нафти, збільшення бюджетних і фінансових проблем у розвинутих країнах, особливо в єврозоні, а також перегрів економік, що розвиваються.

Водночас, очікується зміцнення економічного підйому в Європі.

Економічне зростання в Європі в цілому (за визначенням МВФ, це Європейський союз, країни Центральної і Південно-Східної Європи, що не входять в ЄС, європейські країни СНД і Туреччина) в 2011 і 2012 роках прогнозується на рівні 2,4% і 2,6 % відповідно (у 2010 році - 2,4%).

Згідно із базовим сценарієм МВФ, інфляція у 2011 році, імовірно, прискориться до 3,8% зважаючи на загальне пожвавлення економіки та різкого зростання цін на біржові товари, проте в 2012 році вона знову сповільниться до 3%.

Цей прогноз, зокрема, передбачає, що сильне підвищення цін на продукти харчування та енергоносії буде носити тимчасовий характер і не спричинить прискорення темпів зростання базових споживчих цін внаслідок виникнення вторинних ефектів, що усуває необхідність у різкому посилення грошово-кредитної політики, здатний негативно вплинути на економічний підйом.

Економіка Греції та Португалії, згідно з прогнозом МВФ, у 2011 році буде переживати спад.

У країнах Європи з ринком, що формується (Emerging Europe, куди віднесені країни Центральної і Південно-Східної Європи, за винятком Чехії та країн, що прийняли євро, європейські країни СНД і Туреччина) економічне зростання, як очікується, буде більш високим, на рівні 4,3 % в 2011 і 2012 роках, тоді як в 2010 році він склав 4,2%.

У квітневому прогнозі МВФ зростання Emerging Europe очікувався на рівні 3,7% в 2011 році і 4% - у 2012 році.

Прогноз зростання економік розвинених країн Європи (куди входять країни ЄС, крім Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі та Румунії, а також Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ізраїль) залишився на попередньому рівні - 1,7% в 2011 році та 1, 9% - у 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!