Нацбанк Білорусі відпустив курс готівкового рубля

Середа, 11 травня 2011, 10:52

Національний банк Білорусії (НББ) з 11 травня скасував рекомендаційні обмеження щодо встановлення банками курсів угод з купівлі-продажу іноземної валюти з населенням.

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на повідомлення на веб-сайті НББ.

"У рамках реалізації плану поетапного виходу на єдиний курс білоруського рубля та стабілізації ситуації на внутрішньому валютному ринку Національний банк з 11 травня 2011 року скасував рекомендаційні обмеження щодо встановлення банками курсів угод з купівлі-продажу іноземної валюти з населенням", - сказано у повіщдомленні.

Агентство нагадує, що до 11 травня комбанки не могли продавати населенню готівкову інвалюту за курсом, який перевищує офіційний курс на 2%.

Реклама:

"Дефіцит валютних коштів у цьому сегменті ринку склався в березні поточного року в результаті підвищеного попиту громадян на готівкову іноземну валюту для придбання транспортних засобів за кордоном, а також у зв'язку з поширенням різних чуток, які провокують ажіотажне поведінка населення", - сказано в прес-релізі.

У НББ вважають, що "використання ринкових підходів до формування курсу білоруського рубля при здійсненні операцій з фізичними особами дозволить не лише задовольнити попит громадян на іноземну валюту, але й позбавить сенсу подальше активне придбання іноземної валюти населенням для створення заощаджень, яке спостерігалося останнім часом у зв'язку з очікуванням зміни обмінного курсу".

В управлінні інформації НББ агентству повідомили, що "рішення про зняття обмежень з курсоутворення на ринку угод з населенням прийнято сьогодні правлінням Національного банку".

Раніше обмеження коливань курсу на ринку угод з населенням на рівні +/- 2% до офіційного курсу діяло у вигляді рекомендації НББ протягом, як мінімум, останніх 5 років.

Перші котирування обмінного курсу на ринку угод з населенням, які виставляють банки, свідчать, що ринковий курс на готівковому ринку формується на рівні 4 тис. рублів за долар, що відповідає його значенню, яке склалося на "сірому" ринку, де рівень девальвації склав 30%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!