МВС переплатило мільйони за одяг для міліціонерів

Вівторок, 10 травня 2011, 13:31

На закупівлю обмундирування для міліціонерів у 2011 році Міністерство внутрішніх справ уже витратило 85 мільйонів гривень.

Ця сума могла бути значно меншою, якби міліцейське начальство не купувало крупнооптові партії взуття та міліцейської форми дорожче, ніж у роздробі, пише газета "Дело".

Аналіз витрат дозволяє зробити висновок, що проведення закупівель через тендерну процедуру не допомагає міністерству Анатолія Могильова знайти найбільш вигідну пропозицію, зазначає видання.

А навіть побіжний погляд на дані про витрачені суми дає підставу стверджувати: одягаючи охоронців правопорядку, керівництво МВС проявляє крайню марнотратність до грошей платників податків.

Реклама:

Так, наприклад, відверто не скупилося МВС при закупівлі хромових черевиків із високими берцями для міліціонерів.

Відповідно до даних Вісника держзакупівель, партія цього взуття в кількості 9781 пара, куплена міністерством у фірми "Квінтекс", обійшлася держбюджету в 3,24 млн. гривень - 309 гривень за кожну пару.

Водночас, невеликий пошук серед рекламних оголошень в Інтернеті дозволяє знайти низку пропозицій від виробників такого товару, де навіть роздрібна та дрібнооптова ціна буде значно нижча.

Кореспондент видання звернувся в одне з українських підприємств із пошиття подібних черевиків - компанію "Діагональ-ТК" - із проханням назвати вартість однієї пари "берців" за умови, що буде закуплена партія зі 100 пар.

На підприємстві підрахували: одна пара обійдеться в 252 гривні - на 57 гривень дешевше, ніж купило МВС у переможця проведеного тендеру.

Таким чином, тільки на закупівлю 9781 пар хромових черевиків із високими берцями МВС могло заощадити приблизно півмільйона гривень.

Також Міністерство внутрішніх справ 2011 року крім звичайних "берців" купило понад 13 тисяч утеплених "берців" по 408 гривень за одиницю у компанії "УПК КРОК".

Таке ж взуття на ринку навіть при дрібному опті (100 одиниць товару) можна знайти за ціною в 294 гривні за пару.

За багатьма елементами одягу міліціонера - будь то кашкет, комбінезон, камуфляж, які були закуплені в цьому році, можна знайти аналогічні приклади невиправданої щедрості міліцейських чиновників, відзначає видання.

Показовою може бути закупівля Міністерством внутрішніх справ костюмів-дощовиків (куртка і брюки) для працівників Державтоінспекції.

За партію з 2611 комплектів завгоспи МВС заплатили компанії ВО "Харків" 886,6 тис. гривень 339,5 гривні за комплект.

Кореспондент видання зателефонував на це підприємство і, представившись потенційним покупцем, поцікавився цінами на аналогічні костюми-дощовики за умови, що буде куплено 50 комплектів.

Один з менеджерів зі збуту ВО "Харків" озвучив іншу вартість, ніж заплатили швейному підприємству в правоохоронному органі - орієнтовно 250 гривень за комплект.

Таким чином, пересічному громадянину куртка і брюки співробітника ДАІ обійдуться дешевше на 90 гривень, ніж це коштувало міністерству.

На партії з 2611 комплектів, в результаті переплати для МВС дощовики коштували на 200 тис. гривень.

Зимовий комплект для співробітника ДАІ, який складається з комбінезона і утепленої куртки з плащової тканини, обійшовся МВС в 1300 гривень за одиницю.

Всього для потреб МВС у цьому році було куплено у фірми "Астра Люкс" 5222 таких комплектів.

Водночас, точно за таку ж ціну - 1300 гривень - на підприємстві ВО "Харків" міліціонери навіть у роздріб могли купити зимові комплекти для співробітника ДАІ з кращих матеріалів (замість плащової тканини для пошиття використовується більш міцний матеріал).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!