Аграрії відмовляться від пільгової закупівлі палива?

Вівторок, 5 квітня 2011, 18:20

Аграрії придбають 10 тис. тонн палива за зниженими цінами, а потім, найімовірніше, відмовляться від подальших його закупівель через проблеми з логістикою та якістю.

Таку думку висловив директор департаменту розвитку ринків рослинництва Міністерства аграрної політики і продовольства Олександр Демидов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Будемо відмовлятися після закупівлі 10 тис. тонн", - сказав він.

За словами Демидова, нині за запропонованою урядом схемою, яка передбачає ціну приблизно на 1 гривню за літр нижчу від ринкової, закуплено близько 6 тис. тонн.

Реклама:

Як зазначив президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса, якість пільгового палива погана, і через це його не можна використовувати для сучасної сільськогосподарської техніки.

Водночас, Демидов повідомив, що постачання за зниженими цінами мінеральних добрив будуть продовжені.

За його словами, всього заплановано придбати 200 тис. тонн аміачної селітри за ціною близько 2,8 тис. гривень за тонну при відпускній ціні заводів 3,35-4 тис. гривень за тонну.

Він уточнив, що вже оплачені 30 тис. тонн пільгових мінеральних добрив, з яких поставлено 15 тис. тонн.

Директор департаменту відзначив, що з урахуванням майже 800 тис. тонн інших закупівель селітри обсяг її внесення в 2011 році буде збільшено майже до 1 млн. тонн, або на 25-30% в порівнянні з 2010 роком.

Демидов відзначив, що особлива увага приділяється підживлення кукурудзи та цукрових буряків.

Як повідомлялося, в лютому прем'єр Микола Азаров заявив, що уряд вирішив виділити на проведення весняної посівної кампанії за пільговими цінами 100 тис. тонн дизельного палива і 60 тис. тонн бензину.

За його словами, аграрії отримають дизельне паливо та бензин марки А-76 за цінами 7,7 і 7,9 гривні за літр, що приблизно на 1,5 гривні за літр нижчими від поточних ринкових цін.

Постачання здійснює "Укргазвидобування", дочірня компанія НАК "Нафтогаз України".

На першому етапі, до середини квітня 2011 року, передбачалося відвантажити сільгоспвиробникам 10 тис. тонн дизпалива і 4 тис. тонн низькооктанового бензину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!