"Хрещатиком" цікавляться швейцарці з українським корінням

Понеділок, 4 квітня 2011, 09:45

Київрада вирішила поки не продавати міноритарну частку міста в банку "Хрещатик", оскільки до цих пір не завершилися переговори про продаж контрольного пакету банку швейцарському інвесторові. 

Депутати Київської міськради у четвер несподівано вирішили виключити з плану приватизації на поточний рік 24,53% акцій банку "Хрещатик", пише видання "Комерсант Україна". 

"План був затверджений профільним комітетом, але раптом почалися розмови про те, що місту не можна втрачати пакет у банку, - сказало джерело в КМДА .- Секретар ради Олесь Довгий попросив голів фракцій зібратися на п'ять хвилин, а після цього заявив, що частка в "Хрещатику" продаватися не буде ".

За словами заступника голови КМДА Олександра Пузанова, місто оцінило блокуючий пакет банку приблизно в 190 мільйонів гривень, але хотіло виручити за нього близько 400 мільйонів гривень.

Реклама:

За даними НБУ, на 1 січня 2011 року банк "Хрещатик" займав 28-е місце за активами - 7,07 мільярда гривень, із власним капіталом у 569,9 мільйонів гривень, статутним - 728,9 мільйонів гривень.

Збиток у 2010 році - 209,4 мільйона гривень. Його найбільшими акціонерами були ТОВ "КФ "Укрфінком" - 37,3522%, ТОВ "Маркет Інвест Груп" - 24,9796% і головне фінуправління КМДА - 24,5251%.

Одне з джерела пояснює таке рішення Київради затягуванням переговорів основного власника "Хрещатика" - депутата міськради Андрія Іванова - про продаж установи.

"Переговори почалися ще в минулому році", - сказав перший заступник голови одного з великих банків.

Інше джерело повідомило, що переговори не зірвані і близькі до завершення, а покупцем є один із швейцарських фондів, акціонери якого володіють активами в Україні, Росії і Казахстані.

"Банк їм потрібен, щоб контролювати потоки своїх компаній у Східній Європі", - стверджує банкір.

Один із співробітників Нацбанку зауважив, що покупці - фізичні особи-резиденти України: "Всі знають, якщо заявляється швейцарський фонд - шукай кінці у Україні".

Джерело в КМДА підтвердило цю інформацію: "Я зустрічався з ними, це дійсно українці. Але банком активно цікавляться всі "мережевики": "Дельта Банк", Сбербанк Росії, "Альфа-Банк". Місто винне банку 450 мільйонів гривень, цей пакет потрібно умовно "вигідно" продати і списати наш обов'язок".

Голова правління "Хрещатика" Дмитро Гриджук зазначив виданню, що не чув про ці переговори, а нинішні акціонери на останніх зборах підтвердили своє бажання брати участь у додатковій емісії банку на 200 мільйонів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!