Думка експерта: Профіцит фінансового рахунку в 2010 році зберіг стабільність гривні

Понеділок, 28 березня 2011, 14:57

Незважаючи на подальше погіршення стану поточного рахунку в 2011 році, профіцит фінансового рахунку дозволить запобігти суттєвим коливанням курсу гривні цього року.

Таку думку висловив начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печеріцин.

"У відповідності з нашими очікуваннями, у другій половині 2010 року зовнішньоторговельний баланс, а також сальдо поточного рахунку значно погіршилися на тлі волатильності на світових товарних ринках і відновлення експорту внаслідок зростання внутрішнього споживання", - зазначив він.

Эксперт нагадав, що дефіцит поточного рахунку в 2010 році збільшився більш ніж удвічі в річному численні і склав 2,9 млрд. доларів.

Реклама:

"Позитивний баланс поточного рахунку в першій половині 2010 року був пов'язаний в основному із перевагами, які отримали українські експортери внаслідок девальвації гривні. Профіцит поточного рахунку за підсумками першої половини 2010 року досяг 0,5 млрд. доларів, однак, внаслідок погіршення балансу рахунку до 3,4 млрд. доларів у другій половині 2010 року, дефіцит поточного рахунку за підсумками року виявився великим", - назначив він.

При цьому погіршення стану поточного рахунку не вплинуло на спроможність гривні до невеликого зміцнення в річному обчисленні, чому сприяв великий обсяг чистого притоку іноземної валюти за фінансовим рахунком в 2010 році.

"Останнє стало можливим частковим завдяки зростанню прямих іноземних інвестицій - цей показник збільшився на 23,7% у річному вирахуванні, переважно внаслідок стурбованості іноземних банків щодо рівня адекватності капіталу своїх українських підрозділів", - відзначив Печеріцин.

"Чистий приплив іноземної валюти внаслідок залучення зовнішніх запозичень також зіграв важливу роль у формуванні профіциту фінансового рахунку в 2010 році", - додав він.

При цьому поліпшення інвестиційного клімату на тлі зниження політичних ризиків, а також відновлення співпраці з МВФ в рамках програми stand-by мали найбільший вплив на динаміку цього показника, дозволивши збільшити коефіцієнт рефінансування зовнішнього боргу недержавного сектора до більш ніж 100%.

Експерт зазначає, що, незважаючи на те, що відтік іноземної валюти через готівковий валютний ринок в 2010 році (6 млрд. доларів) був не таким великим, як в 2009 році (9,7 млрд. доларів), надлишковий попит на іноземну валюту на готівковому ринку чинить тиск на стабільність гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!