Ліцензування кредитних спілок подорожчає щонайменше удвічі

Четвер, 17 березня 2011, 10:23

Держфінпослуг оприлюднила проект змін до ліцензійних умов діяльності кредитних спілок із надання фінансових послуг.

Підготовлений Комісією документ передбачає дві ключові зміни, пише газета "Дело".

По-перше, якщо досі спілки могли за однією ліцензією приймати вклади приватних осіб і кредитувати населення, то за новим розпорядженням для цього спілкам знадобляться дві ліцензії: окремо - на роботу з депозитами фізосіб, окремо - на кредитування (всіх, в тому числі, і юросіб).

"Це автоматично збільшує удвічі вартість ліцензування тим спілкам, які користувалися до цього часу лише однією ліцензією, залучаючи депозити фізосіб і кредитуючи їх", - цитує видання голову правління об'єднання кредитних спілок "Програма захисту вкладів" Івана Вишневського.

Реклама:

За його словами, підвищить вартість ліцензування і те, що в новому документі значно розширюється перелік документів, які союз повинен надати регулятору для отримання ліцензії.

По-друге, зміни до ліцензійних умов передбачають видачу спілкам вдруге безстрокових ліцензій, але за умови, що перші три роки роботи у регулятора до такого союзу зауважень не було.

Сьогодні всі союзи повинні переліцензуватися кожні три роки.

Це не перша спроба змінити ліцензійні умови для кредитних спілок, зауважує видання.

Подібний проект вже оприлюднювався Держфінпослуг у 2009 році, але так і не був узгоджений.

Головною перешкодою тоді стала вартість нових ліцензій для кредитних спілок: спочатку пропонувалося встановити ціну на рівні 30 тис. гривень за кожну ліцензію, потім - 20 тис. і 5 тис. гривень.

Сьогодні ціна трирічної ліцензії "на депозити" для кредитних спілок коштує 600 гривень, а вартість "кредитної" ліцензії - 1200 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!