Кабмін може збільшити зернові квоти

Середа, 23 лютого 2011, 11:39

Уряд може збільшити розмір квоти на експорт зерна, якщо в Мінагропроді зможуть підрахувати фактичні залишки зерна у населення.

"У нас якась проблема - задекларовано залишків зерна на рівні приблизно близько 21 млн. тонн. З них близько 10 млн. тонн знаходяться у населення, тобто нам потрібно перевірити,  фактичну наявність цих зернових ... Якщо підтвердяться запаси, то ми можемо збільшити квоти на експорт кукурудзи на 2-2,5 млн. тонн і експорт пшениці на рівні 500-800 тис. тоон", - заявив міністр Мінагропрода Микола Присяжнюк.

З вересня 2010 року практично половину маркетингового сезону уряд намагається звести баланс зернових у країні, але у нього до цих пір нічого не вийшло. Мовляв, з цієї причини потрібно стримувати експорт, пише видання "Экономические известия".

Реклама:

І вже абсолютно ясно, що, незважаючи на гнів міжнародної громадськості, зернотрейдерів і українського села, квотування зерна пошириться на решту врожаю.

Природно, гравці ринку негативно сприймають наміри про квотування. Тим більше, якщо це стосується кукурудзи, хоча обсяги її експорту і збираються збільшити.

"УЗА підтримує проект постанови Мінекономрозвитку і позицію віце-прем'єра Андрія Клюєва, зокрема про скасування квотування кукурудзи до кінця маркетингового сезону. Надлишки цієї культури в країні становлять понад 4 млн. тонн", - повідомив президент УЗА Володимир Клименко.

Реальна ситуація з експортом, і кукурудзою зокрема, йде таким чином.

З початку маркетингового року по січень 2011 року включно вивезено 1,847 млн. тонн кукурудзи, 2,385 млн. тонн ячменю і 2,618 млн. тонн пшениці.

Сумарний експорт з липня 2010 року по січень 2011 р. складе 7,336 млн. тонн при потенціалі понад 14 млн. тонн.

Найбільше профіцит торкнувся кукурудзи. З перехідними залишками у вересні минулого року її обсяг склав 12,6 млн. тонн.

Структура внутрішньої потреби в культурі виглядає так: для кормових потреб необхідно 3,8 млн. тонн, продовольчого зерна потрібно 850 тис. тонн і насіннєвого матеріалу - на рівні 140 тис. тонн.

Сумарний підрахунок виводить нас на цифру 4,8 млн. тонн. Україна потребує 5 млн. тонн кукурудзи.

Додамо до цього обсягу наявний експорт - 1,850 млн. тонн, вийде близько 7 млн. тонн.

Якщо Кабмін дозволить до кінця сезону вивезти ще 2-2,5 млн. тонн, то надлишки врожаю складуть понад 3 млн. тонн.

Це четверта частина врожаю і більше половини потреби України. Такі залишки обов'язково нададуть знижувальний вплив на вартість культури до кінця маркетингового сезону - вересня 2011 року.

У результаті фермер перейматиметься питанням - навіщо засаджувати більше, якщо збути товар потім так важко?

Адже, згідно з поставленим президентом Януковичем завданням, до 2017 року Україна повинна вийти на врожай на рівні не менше 80 млн. тонн. Останні три роки країна демонструє саме зворотну тенденцію - знижує врожайність.

Поки була ймовірність зняття обмежень з експорту, ринок якийсь час сподівався на це, а також на інформацію про те, що Держрезерв та Аграрний фонд мають сумою в розмірі 5 млрд. гривень і готові здійснювати форвардні закупівлі, з середини лютого активізувалися закупівлі на зерновому ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: