У собівартості агровиробництва 30% - хабарі?

Понеділок, 14 лютого 2011, 09:52

У собівартості аграрного виробництва 30% припадає на хабарі.

Таку думку висловив депутат Верховної ради, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Анатолій Матвієнко, пише газета "Дело".

"Сьогодні з будівельної галузі вся тінізація переходить в аграрний бізнес. Якщо учора найбільша тінізація була там, то сьогодні в собівартості аграрного виробництва хабарі складають близько 30%", - говорить він.

На думку Матвієнака, ця тенденція пояснюється посиленням адміністративного тиску на ринок.

Реклама:

"Зараз держава рухається від ринку до державної монополії. Держава хоче керувати всім, у той час як має виконувати регуляторну функцію "- говорить він.

Істотний удар по усталеній роботі ринку завдало прийняття Податкового кодексу, норми якого усунули з ринку значну частину посередників, зафіксувавши, що компанії-перекупники зернових і технічних культур (соняшник і ріпак) більше не є платниками ПДВ.

Посередники поставлені у скрутне становище, тому що вони не зможуть отримати компенсацію 20%.

Тінізація аграрного ринку почала набирати обертів восени 2010 року, зазначає видання. Буквально за місяць значна частина ринку зерна пішла в тінь.

Представники компаній-переробників скаржилися, що не змогли знайти виробника, готового продати їм продукцію за безготівковим розрахунком, із проведенням операції через всі необхідні формальності.

Товаровиробника не зупиняє навіть те, що ціни на чорному ринку як мінімум на 15% нижчі від ринкових.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!