Україна продовжила консультації з Вірменією в рамках СОТ

П'ятниця, 3 грудня 2010, 10:09

Україна тимчасово відклала вирішення питання про створення в рамках Всесвітньої торгової організації (СОТ) групи для розгляду торгового суперечки з Вірменією.

Про це у четвер заявив заступник міністра економіки Валерій П'ятницький, пише газета "Комерсант-Україна".

"Оскільки ми перебуваємо в стадії консультацій з вірменською стороною, ми погодилися їх продовжити і до наступного раунду переговорів не стали наполягати на створенні групи", - розповів він.

Таким чином, консультації з Вірменією продовжаться до середини грудня.

Реклама:

Торговий конфлікт між Україною і Вірменією викликаний дискримінаційними ставками на імпортні алкогольні та тютюнові вироби на Вірменському ринку, пояснює видання.

Порушення полягають у різних ставках акцизу на тютюнову продукцію: імпортну - 6500 драм (18,14 долара) за 1 тис. сигарет, вірменську - 4750 драм (13,25 долара).

Більш високі акцизи стягуються Вірменією і з імпортної алкогольної продукції, включаючи пиво (2203-2208 драм).

Після низки консультацій Єреван пішов лише на часткові поступки: акцизні ставки на тютюнову продукцію будуть вирівнюватися поступово - до 2014 року, в той час як щодо алкогольної продукції послаблення відбудуться лише для акцизу на горілку (з 2011 року).

Після неофіційних консультацій 20 липня Україна подала до органу для вирішення торговельних суперечок СОТ запит про офіційні консультації, а 25 жовтня - запит на розгляд конфлікту в органі для вирішення торговельних суперечок СОТ.

Однак тоді Вірменія скористалася правом один раз продовжити на місяць термін консультацій, що не дозволило домогтися створення групи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: