Казахстан відмовився продавати Росії зерно

Середа, 15 грудня 2010, 12:26

Уряд Казахстану в особі місцевого зернового держоператора - АТ "Національна компанія "Продовольча контрактна корпорація" відповів відмовою на прохання Росії експортувати фураж на тамтешній ринок.

Національна спілка зерновиробників Росії зверталася до казахських чиновників з проханням про постачання зерна близько півтора місяців тому - тоді ж, коли велися переговори і з українським урядом з цього ж приводу, інформує газета "Дело".

У Казахстані росіяни планували закупити фуражний ячмінь. Незважаючи на високу ціну казахського продукту, такі постачання все одно були вигідні Росії за рахунок економії на логістиці.

Проте Казахстан заявив, що не може знайти резерву для експортної поставки, посилаючись на дефіцит на власному ринку.

Реклама:

"Національний союз зерновиробників Росії звертався до нас з листом, в якому виступав із пропозицією експортувати в Росію фуражне зерно, але АТ "Продкорпорація" їм відмовило через дефіцит на внутрішньому ринку", - повідомив начальник координаційного управління - координатор АТ "НК "Продкорпорація", заступник голови комісії Даурен Айтжан.

"Фуражне зерно цього року - велика проблема, тобто якщо загальна потреба по республіці 1,7 млн. тонн, в цьому році було вироблено 1,4 млн. тонн, тобто наявний дефіцит. Єдиний спосіб для МСЗ залишається звернутися до приватних зерновиробників, але знову ж ідеться про невеликі партії", - пояснив він.

Однак на закупівлю в роздробі у приватних компаній російська сторона навряд чи піде. зазначає видання. Ціни у приватних гравців ринку істотно вищі, ніж у держкомпанії.

Так, на сьогодні приватні казахські виробники відпускають ячмінь за ціною близько 36 тис. тенге за тонну, АТ "Продкорпорація" закуповує фуражний ячмінь і пшеницю 5 класу по 25 тис. тенге за тонну.

Як відомо, Росія, яка зібрала через посуху мінімальний за десятиліття врожай, змушена перекривати дефіцит поставками з-за кордону.

Українська сторона, незважаючи на введене квотування експорту зерна, виявила готовність поставити Росії необхідні їй зернові.

Обсяг партії був визначений у ході візиту до Києва прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна в кінці жовтня.

Сторони підписали меморандум, в якому закріплена готовність України експортувати на російський ринок 2 млн. тонн кукурудзи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!