Держоператора на ринку зерна очолив скандальний чиновник Аграрного фонду

Вівторок, 2 листопада 2010, 09:42

Продовольчу зернову держкорпорацію, якій Кабмін відводить ключове місце на зерновому ринку очолить заступник директора Аграного фонду Олександр Лавринчук.

Про це ідеться у розпорядженні Кабінету міністрів від 1 листопада, пише газета "Дело".

До сьогодні він працював заступником генерального директора іншого державного гравця на зерновому ринку - Аграрного фонду, а раніше працював в ДАК "Хліб України", нагадує видання.

Водночас, Лавринчук відомий не тільки як високопоставлений чиновник.

Реклама:

Близько трьох місяців тому він був втягнутий в скандал, пов'язаний із продажем недоторканного запасу Аграрного фонду - близько 1 млн. тонн продзерна.

Так, за даними "Дзеркала тижня", велика частина недоторканного запасу продовольчого зерна фонду була продана трейдерам за заниженими цінами.

У вересні перевірку діяльності фонду, і зокрема цієї угоди проводила Генеральна прокуратура.

Видання нагадує, що в Держпродкорпораціі уряд бачить основного гравця на зерновому ринку, аналог російської Об'єднаної зернової компанії.

Зокрема, передбачається, що через корпорацію буде здійснюватися експорт зерна за міжурядовими домовленостями, а в подальшому вона сконцентрує на собі максимальні обсяги експортованого з України зерна.

Кабінет міністрів створив Державну продовольчо-зернову корпорацію постановою № 764 від 11 серпня 2010 року.

Документом встановлюється, що повноваження з управління корпоративними правами держави щодо ДАК "Хліб України" здійснює Міністерство аграрної політики.

Статутний капітал підприємства формується шляхом передачі до нього цілісних майнових комплексів ліквідованих дочірніх підприємств компанії "Хліб України" із подальшим створенням на їх базі відокремлених підрозділів підприємства.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: