Експортери електроенергії розірвали договори з "Укренерго"

Понеділок, 9 серпня 2010, 15:16

Донецьке ТОВ "Східенерго", львівське ВАТ "Західенерго" та ДПЗД "Укрінтеренерго" відмовилися від законтрактованого до кінця 2010 року доступу до міждержавних ліній електропередачі (ЛЕП), яка з'єднує енергоострів Бурштинської ТЕС з європейською енергосистемою.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на джерело в Міністерстві палива та енергетики.

За словами співрозмовника агентства, "Укрінтеренерго" розірвало договір з НЕК "Укренерго" на надання послуг доступу до міждержавних мереж в червні, "Східенерго" і "Західенерго" - в липні.

У той же час представник міністерства не зміг уточнити, чи розрахувалися експортери з "Укренерго" за доступ до ЛЕП.

Реклама:

Як повідомлялося, "Укренерго" 16 грудня 2009 року провело перший і найбільш вдалий для держпідприємства аукціон з продажу права доступу до міждержавних ЛЕП для подальшого експорту електроенергії.

У ході торгів був реалізований доступ до 275 МВт перетину "острів Бурштинської ТЕС - європейська енергосистема" у період з 1 січня по 31 грудня 2010 року за 169,5 млн. гривень, що перевищило початкову вартість (50,6 млн. гривень) в 3,4 разу.

"Східенерго", зокрема, законтрактувало 150 МВт за 100,2 млн. гривень, "Західенерго" - 100 МВт за 66,8 млн. гривень, "Укрінтеренерго" - 25 МВт за 2,5 млн. гривень.

Експортери уклали відповідні договори з "Укренерго", яка експлуатує магістральні та міждержавні мережі.

З урахуванням ще двох результативних місячних аукціонів, переможцями яких ставали також "Укрінтеренерго" і "Східенерго", "Укренерго" в цілому повинно було отримати у вигляді плати за доступ до міждержавних ЛЕП 182,4 млн. гривень, що еквівалентно більш ніж 10% вартості інвестиційної програми НЕК на 2010 рік, яка складає 1,783 млрд. гривень.

Тим часом, з 1 березня 2010 року експорт української електроенергії у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії був припинений і не здійснюється донині.

Тому експортерам виявився непотрібним доступ до ЛЕП, за який вони повинні були платити "Укренерго".

Переможці річних аукціонів з експорту електроенергії ініціювали розірвання договорів на надання послуг з доступу до міждержавних мереж з НЕК "Укренерго" ще на початку червня.

Розірвання договорів переможці аукціонів мотивували високими цінами на електроенергію, які склалися на внутрішньому ринку країни і відсутністю в зв'язку з цим попиту на українську електроенергію з боку європейських споживачів.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни.

НЕК є державним підприємством і перебуває у підпорядкуванні Міністерства палива та енергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: