В Україні зафіксовано різкий стрибок цін на цукор

Середа, 18 серпня 2010, 19:26

Всупереч очікуванням, в серпні 2010 року експерти зафіксували різкий стрибок цін на цукор.

Так за останній тиждень оптова вартість солодкого продукту переступила 9 гривень за кг і, як відзначають аналітики, з урахуванням того, що запаси, як у виробників, так і в оптовиків невеликі, ціна на цукор буде рости і далі, пише видання "Дело".

Аномальна спека в Україні негативно вплинула на зростання цукрового буряка: висока середньодобова температура і відсутність вологи негативно позначаються на врожайності цукрових буряків, знижуючи врожай коренеплодів і їх цукристість.

Як відзначають аналітики, в результаті того, що частина посівів на сході і на півдні країни знаходяться в критичному стані, аграрії, швидше за все, відмовляться проводити на них збиральні роботи.

Реклама:

На думку аналітиків, окрім проблем з урожаєм, існує також і проблема і з його збереженням.

Аналітики відзначають, що в Україні відсутня достатня кількість складських приміщень, які дозволяли б зберігати врожай в нормальних умовах..

У результаті - значна частина врожаю дуже скоро стане непридатною.

При обсязі посівних площ на рівні не більше 427 тис. га під прибирання піде близько 400 тисяч га.

З урахуванням втрат при транспортуванні і зберіганні в переробку на цукор буде направлено близько 13,6 - 10,0 млн. тонн.

При стандартному вихід цукру 13,5% - 13,8% буде зварено не більше 1,85 - 1,65 млн. тонн білого цукру.

А згідно з даними сільгоспвиробників, валовий збір цукрового буряка врожаю 2010 року буде знижено на 10 - 40% до 14 - 10 млн. тонн у порівнянні із прогнозом на початок літа.

Експерти також відзначають, що з урахуванням зростання ціни на цукор на зовнішньому ринку, Україна неминуче зіткнеться з її ростом і на внутрішньому ринку.

Адже виробник за низькими цінами не поставлятиме цукор на внутрішній ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!