Яценюк вимагає від Азарова скинути "подвійний зашморг" з українців

Вівторок, 10 серпня 2010, 16:42

Депутат Арсеній Яценюк закликає Кабмін негайно розробити план заходів для убезпечення країни від продовольчої кризи і стрибка цін на продукти харчування.

Про це він заявив, коментуючи здорожчання ячменю на європейському ринку більш як удвічі за останні півтора місяця, повідомляє прес-служба "Фронту змін".

За його словами, слідом за зростанням цін на ячмінь у Європі вони зросли і в Україні.

"Подорожчання ячменю призведе до зростання цін на молоко і м'ясо як у Європі, так і в Україні", - каже Яценюк.

Реклама:

Лідер "Фронту змін" вважає, що зростання цін на газ і продукти - це "подвійний зашморг" на шиях простих українців.

"За останній тиждень на Тернопільщині зросли ціни на гречку більш як на 15%, у кількох регіонах подорожчали соціальні сорти хліба. Це перші тривожні дзвіночки, які можуть спровокувати ланцюгову реакцію", - передбачає політик.

Щоб її упередити, лідер "Фронту змін" вимагає від влади адекватних кроків.

"По-перше, необхідно розробити механізм компенсації цін на продукти для малозабезпечених", - наголосив він.

По-друге, упевнений Яценюк, слід діяти виключно ринковими методами, інакше можна спровокувати ще глибшу кризу.

Насамперед, наполягає депутат, держава в особі Аграрного фонду має стати реальним конкурентом спекулянтам на зерновому ринку, які прагнуть нажитися на вітчизняних виробниках та простих громадянах і викупити зерно.

Яценюк переконаний, що країні потрібен чіткий продовольчий, зокрема й зерновий баланс. "Це стратегічний документ, який нам дасть відповідь на те, скільки і чого ми можемо виробляти самі, скільки експортувати і скільки імпортувати", - наголосив він.

"Але, на жаль, схоже, що крім заборони експорту зернових, як це зроблено в Росії, і державного регулювання цін (що робили попередні уряди Януковича і Тимошенко) від нинішнього Кабінету міністрів більше очікувати нічого", - поскаржився він.

А останнє доручення президента генпрокуророві "розібратися" з зернотрейдерами, Яценюку нагадує методи сталінської боротьби зі "шкідниками народного господарства".

"Уряд має оперативно діяти, а не говорити. Інакше вже незабаром Партії регіонів та її союзникам по коаліції доведеться відповідати за зубожіння мільйонів українців", - заявив лідер "Фронту Змін".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: