Україні доведеться відмовитися від "шампанського" і "коньяку"

Четвер, 8 липня 2010, 10:40

Заступник міністра економіки Валерій П'ятницький відзначає прогрес на переговорах з Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі.

Про це він заявив під час чергового раунду переговорів у Брюсселі, повідомляє агентство "УНІАН".

"Сьогодні вже маємо певний результат, коли ми порозумілися, і далі будемо йти на рівні експертів", - сказав П'ятницький.

Заступник міністра зауважив, що сторонам, зокрема, вдалося просунутися у питаннях торгівлі товарами і послугами, санітарних та фітосанітарних заходів, сталого розвитку, а також державних закупівель.

Реклама:

"Пазли поки не із зовсім конкретними обрисами, але вони все ближче і ближче", - сказав П'ятницький.

Одним із складних питань, які залишилися для розгляду, за його словами, є питання захисту географічних назв товарів.

Заступник міністра зазначив, що на сьогодні різниця між кількістю товарів, географічна назва яких захищається в Україні і в Європі, "сягає двох і навіть трьох порядків".

При цьому, якщо частина з них має некритичне значення для України, то від низки назв, розповсюджених ще з часів Радянського Союзу, доведеться відмовлятися, у тому числі від таких назв як "шампанське" чи "коньяк".

"І це матиме вплив бізнесовий", - сказав заступник міністра, зазначивши, що Україна, погодившись на захист географічного походження товарів, повинна буде не лише стежити за внутрішніми виробниками, але й за дотриманням відповідних правил при імпорті схожої продукції із заводів, передусім, сусідніх країн, де відповідні правила ще не застосовуються (Білорусь, Росія, Казахстан тощо).

П'ятницький не уточнив, коли можуть завершитися переговори щодо створення зони вільної торгівлі, зазначивши лише, що цього не станеться у найближчі місяць-два.

Як повідомлялося, 18 лютого 2008 року Україна та Євросоюз розпочали переговори про створення зони вільної торгівлі, яка має стати складовою нової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Дванадцятий раунд переговорів триває у Брюсселі з 5 по 9 липня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!