"Газпром" і Європа шукають обхідні шляхи

Вівторок, 22 червня 2010, 16:10

ВАТ "Газпром" після заяви Мінська про припинення транзиту російського газу до Європи опрацьовує можливості поставок газу споживачам в обхід Білорусі.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Вести 24" офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, повідомляє агентство "Интерфакс".

За його словами, компанія має намір збільшити транзит газу через Україну (відповідні підтвердження від Києва вже отримано), задіяти підземні сховища газу в Європі, можливості спотових ринків.

"Ми ніяких проблем не бачимо, наші клієнти в Європі отримають необхідні обсяги газу за контрактами "Газпрому", - запевнив Купріянов.

Реклама:

Він сказав, що в "Газпромі" отримали лист віце-прем'єра Білорусі Володимира Семашка, яким він "офіційно повідомляє про початок відбору з транзитного газопроводу для внутрішніх потреб Білорусі".

Водночас, Купріянов нагадав, що "це не просто наш газ, це наша труба (газопровід "Ямал-Європа"), яка нам належить на правах власності".

"Ваше рішення перекрити транзит - ще не привід платити по боргах", - резюмував він.

Водночас, у Єврокомісії повідомили, що також вивчають можливі наслідки від припинення транзиту газу через Білорусь і мають намір розглянути альтернативні маршрути поставок.

"Ми зараз ретельно стежимо за ситуацією. У будь-якому випадку, розраховуємо на те, що всі зобов'язання з постачання будуть виконуватися", - повідомив прес-секретар представництва ЄС в Москві Денис Даніілідіс.

За його словами, зараз Єврокомісія з'ясовує, чи дійсно Білорусь перекрила транзит газу до Європи, і наскільки це відіб'ється на європейських споживачах.

"Ми перевіряємо цю інформацію і перевіряємо можливі альтернативні маршрути поставок", - відзначив Даніілідіс.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!