Бойко: шельф Чорного моря нікому не потребен

Субота, 12 червня 2010, 00:26

Україна має великі поклади природного газу на шельфі Чорного моря, але дістатися до них украй складно.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко в ефірі телеканалу "Інтер".

"У нас перспектива традиційного видобутку газу - шельф Чорного моря, де у нас знаходяться приблизно 3,5 трлн. кубів газу. Переважна кількість його знаходиться у глибоководній частині шельфу, починаючи з глибин більше 800 метрів", - сказав він.

За словами міністра, уже розроблена програма із залученням американських компаній Exxon Mobile і Chevron, "тому що вони мають відповідний досвід роботи на високих глибинах".

Реклама:

Це дуже ризикована і технічно складна операція, пояснив він.

"Коли почалися інсинуації політиків, що "ми нікому шельф Чорного моря не віддамо"... Його особливо і не збирається ніхто забирати. Тому що при всіх технічних наворотах, високій кваліфікації, заходах, вартості платформи, яка бурить, а вона коштує 4 мільярди доларів, від мільйона до 3 млн. доларів на добу вартість її оренди, імовірність попадання при всьому цьому - 50%. Жодна країна самотужки, або компанія, не іде на такий ризикований проект", - наголосив Бойко.

"Тому ми взяли за основу досвід Азербайджана і Турції, і домовилися з американцями, що ми будемо створювати спільне підприємство. Зараз ідуть переговори. Рішення, звісно, немає, але відповідні пропозиції ми отримали", - резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!