Західний експерт: Янукович заплатив за газ дорогу політичну ціну

П'ятниця, 23 квітня 2010, 09:00

Україно-російські угоди про зниження ціни на газ для України в обмін на продовження терміну базування Чорноморського флоту Росії непрозорі.

Таку думку висловив західний економіст, співробітник Інституту міжнародної економіки ім. Петерсона у Вашингтоні Андерс Ослунд в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Янукович захотів зниження ціни на газ на 100 доларів і поставив себе у становище, коли просто мав відплатити тим, чого хочуть росіяни. Янукович отримав те, чого хотів, але заплатив за це дорогу політичну ціну", - вважає експерт.

Коментуючи твердження опозиції, що харківські угоди спрямовані на збагачення олігархів, Ослунд зазначив: "Можна стверджувати, що це завжди добре, коли ви платите менше за імпорт, але, з іншого боку, якщо отримуєте нижчу ціну за газ, то будете більше його споживати. Але мені незрозуміло, чи ця угода піде на користь власне олігархам".

Реклама:

"Сам договір не дуже непрозорий, йдеться про політичний бартер, що не дуже вписується в ринкові механізми", - заявив експерт.

Ослунд наголосив: "Реформа енергетичного сектора - це критичний момент для України, адже саме в цій галузі було найбільше корупції і втрат. Якщо ця угода призведе до зволікання із проведенням цієї реформи, то, очевидно, що Україна зазнає збитків".

Водночас, експерт зазначив, що харківські угоди можуть посприяти переговорам України з Міжнародним валютним фондом.

"Мені поки що невідомо про результати переговорів, але варто очікувати, що сторони суттєво просунуться вперед. В результаті (харківської) угоди Україна може зменшити державні видатки приблизно на 2% ВВП. Таким чином Україні буде набагато легше вийти на рівень дефіциту бюджету в 6%, як це хотів би бачити МВФ", - зазначив Ослунд.

Він також прокоментував сподівання президента Віктора Януковича на те, що співпраця між Україною і Росією в газовій сфері стане альтернативою російському проекту "Південний потік" із побудови газогону в обхід України: "Проект "Південний потік" не має комерційного сенсу, скоріше існує питання, через який час і під яким приводом Росія і "Газпром" від нього відмовляться", - сказав Ослунд.

"Дешевше транспортувати газ через Україну, тут лише справа за прийнятною угодою між Україною і Росією", - додав західний експерт.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!