За 2010 рік уже ввезено понад два мільйони мобілок

П'ятниця, 2 квітня 2010, 18:41

Український державний центр радіочастот (УДЦР) з початку 2010 року видав дозволи на ввезення в країну 2,035 мільйона мобільних телефонів.

Про це повідомляється у прес-релізі УДЦР, передає агентство УНІАН.

Всього, за даними установи,  2010 року з урахуванням дозволів, виданих наприкінці 2009 року, легально в країну ввезено понад 2,275 мільйона телефонів.

1 квітня 2010 база даних автоматизованої системи обліку мобільних терміналів в Україні містила 85,793 мільйона пристроїв.

Реклама:

Як повідомлялося, новий порядок ввезення і реалізації радіоелектронних засобів, в рамках якого створено єдиний реєстр легально ввезених телефонів набув чинності 27 березня 2009 року.

Згідно з ним, при ввезенні телефонів імпортери подають до УДЦР списки їхній IMEI-кодів. Це унікальні ідентифікаційні номери телефонів, що затверджуються при виготовленні. З них і формують базу.

Реалізація в країні телефонів, чиї IMEI-коди не увійшли в базу, заборонена.

Оператори мобільного зв'язку восени направили в УДЦР списки IMEI-кодів телефонів, яких вже обслуговують.

Синхронізуючи отримані дані, УДЦР формує так звані "сірі" списки, в яких знаходиться декілька сот тисяч IMEI-кодів.

У листопаді 2009 року УДЦР направив "сірі" списки IMEI-кодів операторам, очікуючи, що вони відразу ж розішлють користувачам попередження про сумнівність походження їх терміналів.

Отримавши попередження, абонент мав би протягом трьох місяців зареєструвати телефон в УДЦР або ж після закінчення цього терміну оператор відключив би такий телефон від своєї мережі.

Однак оператори відмовилися розсилати попередження, мотивуючи це недостатньою технічною підготовкою для моніторингу та відключення "сірих" терміналів і попросили відстрочити такі дії до осені 2010 року.

За 2009 рік УДЦР видав 4,63 млн. дозволів на ввезення до України мобільних терміналів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!