МВФ прогнозує шалене зростання боргів Заходу

Понеділок, 22 березня 2010, 11:15

Провідні країни Заходу опинилися сьогодні перед виключно важкою соціально-економічною проблемою - гігантським зростанням державної заборгованості.

Про це заявив перший заступник директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Джон Ліпскі, виступаючи в Пекіні на міжнародній конференції "Форум розвитку Китаю", повідомляє канал "Вести".

Ліпські підкреслив, що до 2014 року співвідношення державних боргів до національних ВВП складе для країн "сімки", за винятком Німеччини та Канади, 100% і більше.

"Вже сьогодні держзаборгованість провідних західних країн знаходиться на рівні, не баченому з 1950 року, коли позначилися всі післявоєнні труднощі", - зауважив він.

Реклама:

Ліпскі додав, що збільшення розміру державного боргу відбувається в умовах, коли йде процес старіння населення західних країн, що вимагає нових і великих асигнувань на охорону здоров'я і пенсії.

На думку експерта, проблема великої державної заборгованості може бути вирішена в державах Заходу за рахунок реформи пенсійної системи та системи охорони здоров'я, а також збільшення податків при їх одночасної оптимізації.

Він відзначив, що фінансові й інші державні стимули повинні зберігатися протягом 2010 року.

Як повідомлялося, комісія ЄС бажає надалі мати більше контролю над плануванням бюджетів в окремих країнах Євросоюзу - щоб уникнути повторення ситуації з Грецією, яка опинилася на межі дефолту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!