У Азарова хочуть "довгострокового" російського атому

Середа, 17 березня 2010, 09:48

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко в ході переговорів у Москві наступного тижня має намір домогтися підписання десятирічного контракту на імпорт ядерного палива та будівництво заводу з його виробництва в Україні.

Про це він заявив у вівторок, пише газета "Комерсант-Україна".

За словами заступника міністра палива і енергетики Наталія Шумкова, переговори зазвичай ведуть господарюючі суб'єкти - НАЕК "Енергоатом" і ТВЕЛ.

Але, оскільки керівництво "Енергоатому" не добилося підписання угоди в терміни, відведені екс-міністром палива і енергетики Юрієм Проданом, переговори будуть вестися на рівні міністерств, повідомило джерело в Мінпаливенерго.

Реклама:

"Попереднє керівництво визначило конкретний термін, до якого повинні були бути проведені переговори, - кінець березня. Проте вже зараз очевидно, що цього не відбудеться", - заявив співрозмовник видання.

За його словами, виробництво ядерного палива вимагає планування завантаження потужностей підприємств.

І через велику кількість закордонних замовлень ТВЕЛ може просто не задовольнити всі вимоги України, оскільки буде не в змозі зрушити графік випуску тепловиділяючих зборок для зарубіжних партнерів.

У ТВЕЛі раніше заявляли, що документ повністю погоджений і готовий до підписання. А пізніше повідомили, що розраховують укласти контракт вже найближчим часом.

Як відомо, російська корпорація ТВЕЛ є єдиним постачальником палива на українські АЕС.

У 2005 році американська Westinghouse на кошти уряду США встановила на Южно-Українській АЕС шість тепловиділяючих зборок для експлуатації в тестовому режимі.

Передбачається, що після завершення терміну їх випробувань у 2011 році американська компанія одержить можливість почати постачання палива на українські АЕС.

ТВЕЛ же для того, щоб зміцнити співробітництво з Україною, в кінці 2009 року запропонував побудувати в країні за своїми технологіями завод для фабрикації палива.

У січні Мінпаливенерго оголосило конкурс з відбору партнера для будівництва підприємства. До участі в ньому були запрошені як ТВЕЛ, так і Westinghouse.

У Мінпаливенерго тоді говорили, що вирішальними факторами будуть ціна та енергоефективність палива. В обох компаніях вже оголосили про намір взяти участь у конкурсі.

У кінці грудя 2009 року НАЕК "Енергоатом" і російська компанія ТВЕЛ погодили поставки ядерного палива на українські атомні електростанції на 2010 рік.

Крім того, на саміті у Ялті в листопаді 2009 року Тимошенко і її російський колега Володимир Путін підписали протокол, за яким російська сторона зберігає за собою монопольне право на переробку української уранової руди на середньострокову перспективу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: