Shell поекспериментує зі спиртом

Середа, 3 лютого 2010, 10:44

Британсько-нідерландська нафтова компанія Shell оголосила у вівторок про намір виробляти етанол з разом бразильською Cosan, найбільшим експортером цукрової тростини.

Вартість СП оцінюється в 12 млрд. доларів, пише газета "Ведомости".

Shell має намір протягом двох років вкласти в проект 1,63 млрд. доларів і передати підприємству АЗС в Бразилії.

Cosan вкладає в СП свої чотири заводи з виробництва етанолу з цукрової тростини (загальна потужність - близько 2 млрд. літрів на рік з планами подальшого збільшення), цукрові заводи та електростанції. Дистрибуторська мережа з 4500 АЗС стане найбільшою в Бразилії.

Реклама:

У Бразилії на частку етанолу припадає більше половини ринку автомобільного палива, але у світі - лише 7%.

Створюване СП буде "кроком вперед з перетворення етанолу в глобальний товар, який ми ніяк не можемо зробити", сподівається голова ради директорів Cosan Рубенс Ометто.

Це буде перший подібний проект для Shell, але її конкуренти вже вкладалися в такі підприємства, хоча і в менших масштабах, зазначає видання.

Наприклад, в 2008 році придбала за 60 млн. доларів 50-відсоткову частку в СП Tropical Bioenergia, що займається будівництвом заводів з виробництва етанолу в тій же Бразилії, ExxonMobil інвестує 600 млн. доларів у проект, що займається виробництвом біодизеля з водоростей.

Бразилія - піонер використання біопалива. Після нафтової кризи 1973 року використання спиртових добавок у бензин у країні стало обов'язковим, з 1976 року у Бразилії не продається чистий бензин.

З 2003 року автовиробники вивели на місцевий ринок автомобілі з двигуном, що працює на суміші бензину з етанолом практично в довільній пропорції.

У 2003 році у 2,9% вироблених у країні нових автомобілів були подібні мотори, в 2009 році - вже 84%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: