Греція не збирається виходити із зони євро

Четвер, 21 січня 2010, 09:29

Греція не збирається залишати європейський валютний союз.

Про це заявив у середу в інтерв`ю CNBC міністр фінансів країни Йоргос Папаконстантіну, коментуючи чутки про те, що країна може постати перед необхідністю повернутися до національної валюти, повідомляє РІА "Новости".

"Це абсолютний абсурд, приналежність до євро вельми позитивна для Греції", - сказав він.

За словами голови грецького Мінфіну, євро створює стабільне економічне оточення.

Реклама:

"Євро допоміг за останні 10 років збільшити наявні доходи і наблизитися до середньої по ЄС купівельної спроможності", - наголосив він.

Як відомо, припущення про можливий вихід Греції із зони євро виникли після того, як Афіни оголосили про рекорд високий борг (300 мільярдів євро, або близько 125% ВВП) і бюджетний дефіцит (12,7% ВВП станом на кінець 2009 року). Обидва критерії не відповідають правилам єврозони.

Крім того, гіпотетичний вихід із зони євро допоміг би Греції девальвувати національну валюту щодо євро і тим підвищити конкурентоспроможність економіки.

Проте це ускладнило б виплату зовнішнього боргу, номінованого в євро, а спроби перевести борг в національну валюту могли бути сприйняті як рівносильні дефолтові.

Євро за останній місяць знизився до долара з пікового значення в 1,51 долара за євро до приблизно 1,42, переважно на страхах щодо негативних наслідків грецького боргу для єдиної європейської валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!