Відшкодування 20 мільярдів ПДВ гальмується податківцями?

Середа, 13 січня 2010, 14:27 -

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" занепокоєна законодавчими ініціативами Державної податкової адміністрації, які передбачають суттєве розширення повноважень податкових органів та обмеження прав платників податку, зокрема, право на податковий кредит та відшкодування з бюджету сум податку на додану вартість.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби УКБС.

"Запропоновані податковою зміни до закону "Про податок на додану вартість" додають складності в обліку ПДВ. Оскільки платнику податку, який здійснює операції з поставки товарів (послуг), пропонується видавати податкову накладну лише за умови фактичного відвантаження (надання) таких товарів (послуг). Незалежно від того, яка з подій відбулася раніше", - зазначають в Асоціації.

Водночас, наголошується у повідомленні, згідно до закону "Про податок на додану вартість", податкові зобов'язання з ПДВ виникають при сплаті авансу.

Реклама:

"Таким чином, запропоновані зміни позбавляють покупця права на податковий кредит з ПДВ до того моменту, поки такі товари (послуги) не будуть фактично отримані. Хоча податок вже сплачений до бюджету продавцем. Норма по суті створює механізм кредитування бюджету за рахунок суб'єктів господарювання", - зазначають в УКБС.

В Асоціації нагадують, що податкова також пропонує скоротити термін, протягом якого за платником податку зберігається право на використання податкового кредиту - з діючих 1095 до 60 днів.

Крім цього, пропонується від'ємну різницю суми податкового зобов'язання та податкового кредиту, яка виникла у результаті здійснення операцій з поставки товарів (послуг) на митній території України, зараховувати у рахунок майбутніх платежів з податку на додану вартість.

На думку експертів УКБС, це обмежує права платників податку на отримання бюджетного відшкодування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: