Держфінпослуг штрафуватиме страховиків за ПДВ

Вівторок, 3 листопада 2009, 12:01

Держфінпослуг має намір карати страховиків, якщо ті будуть утримувати із страхових виплат податок на додану вартість (ПДВ).

Про це заявив голова Держфінпослуг Віктор Суслов, пише видання "Дело".

"Ми вважаємо, що страховики не є агентами ДПАУ та утримання ними ПДВ із страхових сум абсолютно незаконне", - висловив свою позицію регулятор.

За його словами, якщо страховики утримують з населення цей податок, то вони не повинні залишати в себе 20% виплат.

Як повідомлялося, Державна податкова адміністрація направила до Держфінпослуг роз'яснення, в яких випадках страхові компанії можуть утримувати ПДВ, а в яких - ні.

У листі повідомлялося: якщо людина отримує виплату за КАСКО або ОСАЦВ на руки (готівкою) - з цієї суми податок на додану вартість віднімуть, якщо ж гроші підуть безпосередньо на рахунок автомайстерні - розмір ПДВ врахують.

Проте це роз'яснення не було оприлюднено Держфінпослуг. Регулятор порахував аргументацію ДПАУ недостатньо вагомою.

"Це наше внутрішнє листування з ДПАУ, і якби воно не велося, офіційна позиція Комісії залишилася незмінною: ми будемо карати ті компанії, які утримують ПДВ з виплат", - говорить голова Держфінпослуг.

За його словами, регулятор буде продовжувати штрафувати і застосовувати інші санкції до тих страховиків, які будуть намагатися скоротити виплату, утримуючи ПДВ.

Розмір штрафів може коливатися в діапазоні від 8,5 до 17 тис. грн., у той час як під іншими санкціями регулятор може мати на увазі і призупинення ліцензії.

У свою чергу учасники страхового ринку заявляють, що комісія, перш ніж карати, повинна дати однозначну і чітку відповідь ринку щодо ситуації з ПДВ.

"Перш ніж застосовувати штрафні санкції, Держфінпослуг має офіційно визначити свої позиції в цьому питанні", - вважає гендиректор асоціації "Страховий бізнес" Людмила Білошицька.

Тому учасники ринку заявляють, що будуть оскаржувати в суді будь-які каральні заходи регулятора, пов'язані з утриманням ПДВ.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: