Польща підписується з "Газпромом" на збільшення поставок газу

Середа, 25 листопада 2009, 14:00

Польща розраховує в четвер підписати угоду з "Газпромом" про збільшення поставок газу до 10,27 млрд. кубометрів на рік з 2010 року.

Про це повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на віце-прем'єра уряду, міністра економіки Польщі Вальдемара Павляка, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

За його словами, обговорення угоди триває, проте його підготовка повинна бути завершена найближчим часом.

Раніше повідомлялося, що Польща розраховує на збільшення обсягу поставок російського газу до 10,27 млрд. кубометрів на рік і продовження контракту на постачання газу з 2022 до 2037 року.

Реклама:

Передбачається, що формула ціни поставок залишиться колишньою.

Згідно із початковим міжурядовим документом від 1995 року, поставки російського газу до Польщі вже у 2010 році повинні були досягти 14 млрд. кубометрів.

Однак за наполяганням польської сторони обсяги поставок були зменшені - у 2003 році було вирішено, що обсяг поставок російського газу до 2014 року складе 8 млрд. кубометрів на рік, а з 2015 по 2022 рік - по 9 млрд. кубометрів на рік.

Як повідомлялося, після скорочення обсягів газу, що закуповуються у "Газпрому", Польща почала закуповувати газ на Україні: у Eural Trans Gas і НАК "Нафтогаз України". Пізніше цей контракт було передано трейдеру RosUkrEnergo.

З початку року українська сторона відмовилася піднімати із своїх ПСГ газ для виконання RosUkrEnergo своїх експортних контрактів і PGNiG почала переговори з "Газпромом", щоб компенсувати відсутні обсяги газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: