Думка експерта: Зростання промвиробництва продовжиться

Понеділок, 19 жовтня 2009, 16:55 -

За даними Державного комітету статистики, у вересні 2009 року промислове виробництво скоротилося на 18,4% порівняно з вереснем 2008 року. При цьому, промвиробництво у вересні збільшилося на 1,9% порівняно із серпнем.

Уповільнення темпів зниження промвиробництва спостерігається через низьку порівняльну базу, оскільки поступове скорочення виробництва в Україні почалося у вересні 2008 року, а потім впало на 15,2% у листопаді 2008 року і на 16,1% у січні 2009 року.

Таку думку висловив директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Foyil Securities Агшин Мірзазаде у коментарі "Економічній правді".

"Низька порівняльна база, а також невелике підвищення світових цін на сталь має позитивно позначитися на динаміці промвиробництва до кінця поточного року", - сказав він.

Реклама:

За його словами, позитивний вплив на динаміку промислового виробництва нині виходить від харчової та легкої промисловості, виробництва та розподілення електроенергії, газу і води.

Водночас, донизу тягнуть металургійний, хімічний і машинобудівний сектори, відновлення яких залежить від ситуації на світових сировинних ринках.

Мырзазаде висловив переконання, що, внутрішній ринок може і має бути використаний для поліпшення ситуації, шляхом збільшення внутрішнього споживання. Але на даному етапі, стимулюючих програм дуже мало і виділені державою кошти досить обмежені.

Потенціал зростання вітчизняної промисловості без додаткових капіталовкладень експерт оцінює на кризовому рівні плюс 15-20% залежно від сектора.

"З нинішнього рівня це становить 50%-70%", - зазначив він.

На 2010 рік експерт прогнозує ще більше зростання промвиробництва. За його словами, передумовою цього є три чинники.

"Перший чинник - це низька порівняльна база. Другий - очікуване зростання світової економіки, що збільшить попит на український експорт. Третій - банки повинні наростити темпи кредитування до середини 2010 року, що також позитивно вплине на внутрішнє споживання", - зазначив він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: