Порошенко знає, коли з'являться дешеві кредити

Четвер, 17 вересня 2009, 17:00

Ситуація із кредитуванням в Україні може покращитися після реалізації заходів, спрямованих на розширення платоспроможного попиту в країні.

Про це сказав голова Ради Національного банку (НБУ) Петро Порошенко на нараді з питань економіки, яку проводив президент в четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Банківській системі на сьогоднішній день нема кого кредитувати, - немає надійних позичальників. Бізнес може отримати кредит, але він не продасть (товари), тому що немає попиту на продукцію ... Дешеві і доступні кредити з'являться тоді, коли ми в результаті спільних заходів будемо стимулювати попит і знизимо тиск на бізнес", - сказав він.

Голова Ради НБУ зазначив, що більшість українських банків на цей момент здійснює лише розрахункову функцію і не проводить кредитування.

"Це означає, що економіка буде відчувати і депресію і рецесію", - підкреслив він.

У той же час голова Ради НБУ визнав, що зниження податкового тиску малоймовірне в умовах обмеженості джерел наповнення держбюджету.

Крім того, Порошенко зазначив, що зниження облікової ставки і ставок рефінансування буде сприяти вирішенню проблеми обмеженого кредитування, але не буде визначальним фактором.

Щодо банківської системи Порошенко також повідомив, що проблема накопичених ризиків залишається не розв'язаною.

"На відміну від усього світу ... ми не списали збитки. Кількість нестандартних кредитів знаходиться на підйомі, а реалізація заставного майна абсолютно не вплинула на ціни - нічого не продається. Кредити були просто реструктуризовані, і ризики були перенесені на четвертий квартал цього року і наступні квартали", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: