Ситуація на фондовому ринку стабілізувалася - ДКЦПФР

Четвер, 10 вересня 2009, 17:31

Фондовий ринок України відреагував на кризу істотним скороченням кількості операцій, падінням біржового ринку і обсягу випуску корпоративних облігацій, проте останнім часом ситуація на ньому стабілізувалася.

Про це заявив член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Микола Бурмака, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Тенденції говорять про стабілізацію ситуації. У другому півріччі ми очікуємо традиційного зростання активності", - сказав він.

Бурмака відзначив, що якщо в четвертому кварталі 2008 року відтік коштів нерезидентів з фондового ринку склав 5,3 млрд. гривень, то в першому кварталі сальдо було нульовим.

Реклама:

Він нагадав, що в третьому кварталі 2008 року приплив інвестицій склав 10,4 млрд. гривень, у другому - 7,2 млрд. гривень.

"У першому кварталі іноземні інвестиції через інструменти фондового ринку склали близько 40 млрд. гривень, а виведення - теж близько 40 млрд. гривень. Ринок завмер, виведення інвестицій ми не спостерігаємо", - підкреслив член комісії.

Згідно з даними ДКЦПФР, обсяг біржової торгівлі в першому півріччі 2009 року скоротився на 46,4% - до 9,61 млрд. гривень, кількість операцій переходу прав власності через реєстраторів - на 52%, до 168,49 тис. гривень, а через зберігачів - на 34%, до 162,1 тис. гривень.

Крім того, обсяг випуску корпоративних облігацій впав в 5,7 раза - до 3,64 млрд. гривень, інвестиційних сертифікатів корпоративних інвестфондів - в 5,2 раза, до 0,98 млрд. гривень, інвестсертифікатів пайових інвестфондів - на 23,3%, до 28,28 млрд. гривень.

У той же час в цілому обсяг торгівлі цінними паперами в першому півріччі збільшився на 56% - до 632 млрд. гривень, зазначив Бурмака.

Він також звернув увагу на те, що за перше півріччя 2009 року майже удвічі збільшився випуск акцій - до 40,52 млрд. гривень, з яких близько половини припало на залучення нових інвестицій.

У той же час, уточнив член комісії, багато в чому це було пов'язано з процесом докапіталізації банків, зокрема, один тільки державний Ощадбанк зареєстрував емісії акцій на 11 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!