Дискусія щодо продажу рекапіталізованих банків – передчасна?

П'ятниця, 7 серпня 2009, 15:26

Депутат Верховної ради, член фракції Партії регіонів, співвласник Укргазбанку Василь Горбаль вважає передчасною дискусію про продаж рекапіталізованих державою банків після їхнього відновлення під час кризи.

Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Українські новини".

На думку Горбаля, першочерговим завданням для банків, рекапіталізованих державою, є використання партнерства держави для поновлення довіри вкладників та ефективної роботи цих банків.

"А думати вже про продаж або купівлю... мені здається, що ми повинні вже після того, як переборемо кризу й насправді ситуація буде це показувати", - сказав він.

Реклама:

При цьому Горбаль зазначив, що прийнятий Радою закон про порядок фінансового оздоровлення банків не обмежує права акціонерів банків при викупі акцій у держави, але при цьому залишає право уряду відмовити колишнім власникам у такому викупі за умови обґрунтованої відповіді.

Також Горбаль вважає, що зараз необхідно розгорнути дискусію про ідеології й стратегію роботи рекапіталізованих державою банків.

"Відповідно потрібна якась бізнес модель роботи цих банків, відповідно стратегія. Або це стратегія на продаж або це стратегія на функціонування подальше в державній власності", - сказав він.

На його думку, заява прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про те, що вона виступає проти продажу рекапіталізованих державою банків їхнім колишнім власникам, свідчить про намір держави продати ці фінустанови після їхнього оздоровлення.

Горбалю було складно відповісти, яку мету мала прем'єр, висловлюючи таку свою позицію.

"Мені важко сказати, складно прокоментувати. Насправді будь-які публічні згадування того або іншого банку в якомусь негативному контексті завжди, на жаль, мають погані наслідки для банку, який згадують. Тобто фраза "гроші люблять тишу", на жаль не банальна фраза, а дійсно пов'язана з деякими поведінковими мотиваціями населення при виборі того або іншого банку, - зазначив він.

На його думку, зараз необхідно повертати довіру вкладників, звертаючи їхню увагу на стабільну роботу банківської системи.

Як повідомлялося, 10 червня Кабмін затвердив остаточне рішення про рекапіталізацію за участю держави Укргазбанку, банку "Київ" і Родовід Банку.

Уряд має намір також рекапіталізувати банк "Надра" й Укрпромбанк, що входять до групи найбільших.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!