Польща готується до газової кризи

Четвер, 6 серпня 2009, 14:27

Польща не змогла домовитись з Росією про додаткові поставки газу до країни з 2010 року і готується до можливої чергової газової кризи.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на міністерство економіки Польщі.

За його інформацією, сторони на переговорах у кінці липня не досягли згоди через різні погляди на функціонування компанії EuRoPol Gaz.

Ця компанія, по 48% якого мають російський "Газпром" та польська нафтогазова компанія PGNIG, займається транспортуванням російського газу до Німеччини польською частиною Ямальського газопроводу.

Реклама:

Віце-глава уряду та міністр економіки Польщі Вольдемар Павляк заявив 5 серпня про можливість газової кризи через відсутність домовленості з росіянами про додаткові поставки газу, необхідність яких виникла з початку року після того, як перестав виконувати свій контракт з поляками швейцарський трейдер RosUkrenergo.

Міністерство розраховувало на останніх переговорах парафувати угоду про додаткові поставки газу з тим, щоб вона могла бути підписана під час запланованого на вересень візиту російського прем'єра Володимира Путіна до Польщі.

"Російська сторона знайшла ще кілька тем до дискусії", - додав Павляк, не уточнивши, які додаткові умови поставили росіяни.

Віце-прем'єр нагадав, що Польща зможе отримувати катарський газ лише з 2014 року й тому без російського газу країні буде складно "замкнути" газовий баланс.

Як відомо, Польща стала єдиною країною Євросоюзу, котра після закінчення газової кризи України та Росії майже півроку продовжувала недоотримувати 25% законтрактованого газу, котрий поставляв до країни швейцарський трейдер RosUkrenergo.

Контракт PGNIG з RUE, чинний до 2010 року з можливістю продовження на чергові два роки, передбачав щорічно поставку 2,3-2,5 млрд. кубометрів газу.

"Газпром", попри заклики поляків якнайшвидше підписати договір про додаткові поставки газу, лише у червні підписав умову про додаткові поставки до кінця року 1 млрд. кубометрів газу.

PGNIG заявляв, що планує домовитись з росіянами найближчим часом про доставку додаткових 3 млрд. кубометрів газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: