Суд заборонив Нацбанкові входити до капіталу Всеукраїнського депозитарію

Вівторок, 7 липня 2009, 19:22

Господарський суд Києва своєю ухвалою від 3 липня заборонив Національному банку (НБУ) здійснювати будь-які дії щодо придбання акцій Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП), а ВДЦП здійснювати будь-які дії із закритого розміщення його акцій.

Цією ухвалою суд задовольнив заяву Національного депозитарію (НДУ) про забезпечення його позову до НБУ та ВДЦП, повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на прес-службу НДУ.

За інформацією прес-служби, НДУ 9 червня звернувся до Господарського суду Києва з позовом до НБУ і ВДЦП про визнання недійсним договору про створення ВАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" у частині участі Національного банку України в його статутному капіталі, а також договору купівлі-продажу ВДЦБП укладеного між НБУ і самим ВДЦП.

Як наголошується в позові НДУ, цими діями було порушено ст. 71 Закону України "Про Національний банк України" і ст. 3 Закону України "Про господарські товариства", відповідно до яких НБУ не може бути учасником або акціонером ВАТ.

Реклама:

Як відомо ВАТ "Всеукраїнський депозитарій цінних паперів" було створено за ініціативою НБУ у квітні 2008 року. До складу засновників увійшли НБУ, ПФТС, УМВБ і комерційні банки (всього 22 засновники).

Розмір статутного фонду ВДЦП становить 80 млн. гривень. Пакет НБУ в статутному фонді становить 25%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: