Рахункова палата сумнівається в можливостях місцевих бюджетів

Вівторок, 7 липня 2009, 14:00

Місцеві бюджети не в змозі вирішувати проблеми життєдіяльності.

Про це заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко.

"Вони (місцеві бюджети - "ЕП")фактично залишаються бюджетами споживання, а не розвитку. В результаті так званої бюджетної реформи місцеві ради практично поставлені на коліна, і не в змозі вирішувати елементарні проблеми життєдіяльності", - підкреслив він.

Якщо місцеві бюджети ще в 2001-2002 роках мали 75% власних доходів і 25% дотацій, то в цьому, 2009 році, вони мають 50% власних доходів і 50% дотацій, зазначає прес-служба відомства.

Рахункова палата наголошує, що всі трансферти сьогодні розподіляє Кабінет міністрів: "Головне завдання місцевої влади у бюджетній політиці тепер переведено з економічної площини в сторону формули, тобто отримання необхідного трансферту".

Місцеві бюджети перетворилися в каси із виплати заробітної плати і різного роду соціальної допомоги. За п'ять місяців поточного року лише 4,4% коштів (2,335 млрд. грн.) направлено на житлово-комунальне господарство та 3% (1,625 млрд. грн.) - на економічну діяльність, стверджують у контрольному органі.

"О "немочі" місцевих бюджетів свідчить хоча б те, що питання будівництва дороги в селі або капітального ремонту водопроводів зараз вирішуються на рівні держбюджету. А це управлінський рівень навіть не обласної, а районної ради", - констатує Симоненко.

За його словами, про реальний стан ресурсів місцевих бюджетів у поточному році свідчить значне збільшення отриманих короткострокових позик за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку.

За п'ять місяців на покриття тимчасових касових розривів для забезпечення видатків загального фонду місцевим бюджетам надано з державного бюджету позики в сумі 7,9 млрд. грн., що в 3,4 рази більше ніж за відповідний період минулого року, повідомляє прес-служба.

З 2002 року місцеві бюджети формуються на Формульній
основі у відповідності до положень Бюджетного кодексу прийнятого 2001 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!