90% енергоблоків ТЕС працюють понад встановлений термін – Рахункова палата

П'ятниця, 28 травня 2021, 09:50
 

68 із 75 енергоблоків теплоелектростанцій в Україні експлуатується понад відведений проєктний термін. 95% розподільчих електричних мереж перебувають у незадовільному стані.

Про це повідомляє Марлін з посиланням на звіт Рахункової палати про результати аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених Державній інспекції енергетичного нагляду у 2019-20 роках.

"Технічний стан обладнання, що використовується в енергетиці, наближається до критичного через високий ступінь зношеності і є джерелом підвищеної небезпеки, призводить до необхідності позапланових відключень споживачів від електро- та теплопостачання", – наголошується у звіті.

Внаслідок цього кількість технологічних порушень в опалювальний період 2019–2020 років зросла в 3,7 рази в порівнянні з опалювальним періодом 2016-2017 років – з 1353 до 4969 випадків.

Реклама:

Також у 2020 році в порівнянні з попереднім роком збільшилась кількість відмов технічного обладнання на станціях.

Зокрема, кількість відмов на "ДТЕК "Дніпроенерго" зросла із 60 до 78 випадків, на "Слов’янська ТЕС"  – з 4 до 21 випадків, на "ДТЕК "Східенерго" – з 11 до 58 випадків, а на НЕК "Укренерго" – з 82 до 93 випадків.

Попри це Держенергонагляд у вказаний період не провів жодного контрольного заходу, не видав жодного припису чи штрафу та не ініціював зупинок енергетичного обладнання.

Як зазначено у звіті, причиною цього є те, що урядом не вжито дієвих заходів щодо створення Держенергонагляду, який зареєстрований, як юридична особа з 29 жовтня 2018 року. У держбюджеті на 2019 рік не передбачалось коштів на функціонування структури, а штатний розпис у повному складі за два роки так і не був сформований.

Постійні зміни міністрів енергетики також негативно позначилися на організації діяльності Держенергонагляду.

Все це призвело до того, що фактично Держенергонагляд приступив до виконання основних завдань у 2020 році. Тоді ж було сформовано перелік близько 60 тисяч об’єктів, які підлягають державному енергетичному нагляду.

Однак, через дію законодавчих обмежень щодо запобігання виникненню і поширенню COVID-19, перевірки Держенергонагляду були заборонені.

Нагадаємо, група ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова контролює майже 80% теплової генерації та володіє акціями семи енергорозподільчих компаній, через які в 2021 році буде поставлено більше 40% електрики. 

Також група контролює майже 90% експорту електроенергії до країн Європи.

Слов’янська ТЕС входить до структури "Донбасенерго", яким володіє Максим Єфімов, народний депутат групи "Довіра".

ОНОВЛЕНО

Пряма мова пресслужби ДТЕК:

"Теплова генерація ДТЕК Енерго оперує 53 енергоблоками. З них 11 енергоблоків - законсервовані, тобто не експлуатуються через технічні причини. При цьому ДТЕК Енерго системно інвестує в реконструкцію і модернізацію своїх енергоблоків, що збільшує їх термін служби і продуктивність. З 23 реконструйованих енергоблоків в Україні в цілому, 21 - це енергоблоки на ТЕС ДТЕК Енерго. За 10 років компанія направила в оновлення парку енергоблоків майже 28 млрд грн.

Щорічно ДТЕК Енерго проводить комплексні ремонтні кампанії, що дозволяє підтримувати енергоблоки в робочому стані і забезпечувати поточні потреби енергосистеми. Винятком була ремонтна кампанія 2020 р коли через кризу в енергетиці ми були змушені скоротити інвестиції в основні фонди. Це вплинуло на рівень аварійності в ОЗП 2020/2021. Проте, енергетики оперативно справлялися з технологічними порушеннями і повертали в енергосистему працююці енергоблоки.

Після закінчення ОЗП ДТЕК Енерго почав готувати обладнання до наступного сезону. У цьому році планується виконати 28 ремонтів, в тому числі 3 капітальних, 8 середніх і 17 поточних. ДТЕК Енерго планує направити цього року на ремонти обладнання близько 2,4 млрд грн. інвестицій. Але, на жаль, і ця ремонтна кампанія може бути виконана не в повному обсязі, враховуючи борг НЕК "Укренерго" перед тепловою генерацією за роботу на балансуючому ринку в ОЗП (2,4 млрд грн). Системні борги на всіх енергетичному ринку - це наслідок неефективного регулювання і пов'язаних з цим тривалих проблем, не вирішивши які - неможливо забезпечити ефективне функціонування галузі. Крім цього, криза в галузі триває і теплова генерація переживає черговий непростий період - ми працюємо нижче прогнозного балансу, а тарифи не покривають навіть паливну складову."

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: