РФ може розширити іноземцям доступ до надр

П'ятниця, 24 липня 2009, 14:31

Росія, чиї доходи стрімко тануть в умовах кризи, замислилася про перегляд обмежень на участь іноземців в освоєнні надр.

Про це заявив міністр природних ресурсів РФ Юрій Трутнєв, повідомляє агентство Reuters.

У період високих цін на нафту і метали Росія урізала можливості доступу іноземних інвесторів до крупних родовищ, стверджуючи, що зможе впоратися з їх освоєнням самостійно.

Однак через рік з невеликим змінила тональність: Трутнєв констатував у п'ятницю, що економічні умови "змінилися".

Реклама:

"Подумати на цю тему необхідно, тому що законодавство, у тому числі те, яке регулює іноземні інвестиції в галузі геологічного вивчення надр, роботи з родовищами корисних копалин, приймалося в дещо інший економічної ситуації", - сказав він.

Як відомо, Росія ввела обмеження на доступ іноземців до великих родовищ нафти, газу і металів навесні 2008 року - незадовго до досягнення рекордних значень цін на сировину, слідом за яким пішов нищівний обвал.

Іноземні інвестори повинні одержати дозвіл спеціальної урядової комісії під головуванням прем'єр-міністра, щоб одержати частку вище 10 відсотків в компаніях, що володіють ліцензіями на так звані родовища федерального значення.

До таких родовищ відносяться близько 2 тис. ділянок, у тому числі родовища нафти із запасами від 70 мільйонів тонн, газу - від 50 мільярдів кубометрів, а також великі родовища золота, міді, урану, алмазів та деяких рідкісних металів.

Найбільші нафтогазові компанії раніше оголосили про скорочення або відмову від нарощування інвестпрограм на 2009 рік, а російська влада вперше за останні 10 років ухвалила дефіцитний бюджет у зв'язку з падінням світових цін на нафту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!