Думка експерта: Президент накладе вето на закон про Національний банк

Вівторок, 21 липня 2009, 16:31 -

Асоціація Український кредитно-банківський союз (УКБС) закликає президента накласти вето на поправки до законів про Національний банк і Державний бюджет на 2009 рік.

Економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан у коментарі для "Економічної правди" допустила, що президент накладе вето на законодавчий акт.

"Це досить суперечливий закон, згідно з яким було скасовано істотне джерело доходів для Фонду гарантування вкладів. Раніше Нацбанк повинен був 25% свого прибутку перераховувати до Фонду, однак цим законом ця норма була скасована. Але Фонд буде здатний і далі виконувати свою основну функцію - захищати вкладників, завдяки своєчасним контрзаходам Нацбанку", - вважає вона. 

Економіст зазначила, що НБУ вже прийняв постанову, яка дозволяє йому кредитувати Фонд гарантування вкладів, у випадку, якщо йому не вистачає власних коштів для покриття депозитів вкладникам збанкрутілих банків.

Крім того Бєлан підкреслила, що закон може викликати незначні інфляційні ризики.
 
"Ефект на інфляцію може бути, але незначним, оскільки дані кошти планується направити на реалізацію інфраструктурних проектів, а не виплеснути на споживчий ринок через соціальні платежі", - підтвердила експерт.

Вона вважає, що президент накладе вето на закон, у випадку якщо його не буде переглянуто.

"Уже були досягнуті попередні домовленості в парламенті, що буде розглянуто постанову про скасування цього закону. Якщо депутати не переглянуть цей закон, то цілком імовірно, що президент накладе на нього вето", - додала Бєлан. 

Економічна правда
 

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: