Україна зможе уникнути дефолту?

Понеділок, 13 липня 2009, 14:12

Ймовірність того, що Україна оголосить дефолт восени, вкрай низька.

Таку думку висловив голова департаменту аналітики інвесткомпанії Galt & Taggart Securities Володимир Нестеренко у коментарі газеті "Дело".

За словами аналітика, навіть якщо припустити, що Нацбанку доведеться в повному обсязі профінансувати виплати за зовнішніми боргами, а також придбання імпортного газу в третьому кварталі, його золотовалютних резервів буде більш ніж достатньо.

"Ціна питання, за нашими оцінками складає близько 10 млрд. доларів, а саме 8 млрд. доларів на погашення зовнішніх боргів і 2 млрд. доларів на підтримку валютного курсу. При цьому ресурс держави становить близько 30 млрд. доларів, з яких 27 млрд. доларів резервів і 3,3 млрд. доларів складе третій транш від МФВ", - сказав Нестеренко.

Реклама:

З початку року імовірність дефолту знизилася майже в два рази, про що свідчать котирування річних кредитно-дефолтних своп (Credit Default Swap, CDS) України, що впали протягом першого півріччя на 46%, підкреслив експерт.

Як повідомлялося, з початку квітня до травня значення СDS на п'ятирічні єврооблігації України знизилося в 2,85 рази і станом на 20 травня склало 1557 пунктів.

У квітні директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Андре Куусвек заявив, що ЄБРР вважає, що Україна не оголосить дефолт і збирається інвестувати в економіку країни в цьому році 1,2 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: