Ющенко розкритикував уряд за відсутність реального держбюджету

Вівторок, 9 червня 2009, 18:28

Відсутність макроекономічного прогнозу і реального державного бюджету на 2009 рік, а також неплатоспроможність Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", викликана неправильною політикою уряду по відношенню до компанії і ринку енергорсурсов, є ключовими проблемами України у фінансовій сфері, вважає глава держави Віктор Ющенко.

Про це він заявив на прес-конференції у вівторок, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Ми не маємо макроекономічного сценарію 2009 року. Це найнебезпечніше: ми не виставили маяки, що для нації є метою", - сказав Ющенко.

Президент відзначив, що країна не має реального бюджету, з яким можна працювати. За його словами, це призводить, зокрема, до недофінансування на 50% багатьох соціальних програм, таких як "Шкільний автобус", "Українська книга".

Реклама:

"Ніхто не може сказати, як через 30 днів буде забезпечена українська армія", - додав Ющенко.

Він підкреслив, що не є прихильником того, щоб радикально скоротити витрати, а виступає за реальний бюджет з метою формування реальної політики запозичень.

"Реальна політика запозичень дозволить не будоражити курс гривні та інфляцію, інакше єдиним джерелом стає емісійний верстат", - сказав глава держави.

Він нагадав, що емісійна схема вже використовується із залученням державних Ощадбанку, Укрексімбанку та НАК "Нафтогаз України".

Як повідомлялося, в меморандумі економічної політики української влади, направленому Міжнародному валютному фонду (МВФ) і підписаному президентом, прем'єром, головою Нацбанку та в.о.міністра фінансів, сказано, що їх політика буде спрямована на зниження інфляції в 2009 році до рівня 16% з 22,3% у 2008 році.

Оприлюднений МВФ меморандум також припускає падіння ВВП цього року на 8% і дефіцит держбюджету - 4% ВВП, а з урахуванням рекапіталізації банків - до 9% ВВП.

У той же час уряд поки не змінив офіційний прогноз інфляції на поточний рік, що передбачає зростання споживчих цін всього на 9,5%. Крім того, урядовий макропрогноз передбачає зростання ВВП на 0,4%.

Передбачалося, що уряд розгляне макропрогноз на 2009 рік і 2010 роки 3 червня, однак це питання було перенесено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: