Ющенко дав урядові 30 днів на реформування енергоринку

Вівторок, 9 червня 2009, 17:22

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" здатна обслуговувати свої зобов'язання і закуповувати імпортний природний газ лише за умови, якщо протягом 30 днів уряд зможе реформувати компанію і ринок енергоресурсів країни.

Про це на прес-конференції у вівторок заявив президент Віктор Ющенко.

"Я добре знаю баланс НАКу, я добре знаю, як ідуть його надходження, я знаю його бюджет 2009 року. Думаю, що якщо уряд цього не зрозуміє, що через реформування НАКу ми можемо дати відповідь, як урятувати від банкрутства національну компанію, то всі інші відповіді будуть непрофесійними і такими, якими користуватися не можна", - зазначив президент.

"Мій прогноз: в уряду є 30 днів, і якщо є професійне бачення модернізації енергетичного ринку, то зробити це треба в погожі тижні і місяці. Під реформований "Нафтогаз" і під реформований ринок, повірте, ресурси можна знайти", - сказав він.

Реклама:

За словами Ющенка, зараз нема проблеми ресурсів, але є проблема, під що ці ресурси даються.

"У нас є чудові домовленості у рамках Брюссельської домовленості на 5 млрд. доларів щодо модернізації газової системи і газового ринку України. Можна отримати із Світового банку і Європейського інвестиційного банку. Але всі заявляють одне: якщо "Нафтогаз" на буде збалансований у своєму фінансовому житті - давати міжнародні фінанси для того, щоб покривати операційні збитки "Нафтогазу" ніхто не буде" - підкреслив він.

Ющенко зазначив, що останній платіж за травневі поставки природного газу "Газпрому" в розмірі 500 млн. доларів "дорого дався з точки зору теорії питання, хто гарант повернення".

За його словами, "Нафтогаз" знаходиться у вкрай складному фінансовому становищі, а ринок енергоресурсів не може сьогодні згенерувати необхідних коштів.

У зв'язку з цим він ще раз наголосив на необхідності в місячний термін, до настання чергового платежу, терміново реформувати "Нафтогаз" і ринок.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів 11 березня затвердив фінансовий план "Нафтогазу" на 2009 рік із профіцитом 3,8 млрд. гривень. Цей профіцит не враховує коштів, необхідних для накачування природного газу в підземні сховища на опалювальний період 2009-2010 років.

Доходи "Нафтогазу", відповідно до фінплану, становитимуть 2009 року 97,6 млрд. гривень, а видатки - 95,2 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!