Нацбанк перевірить підозрювані у причетності до незаконної конвертації коштів банки

Четвер, 4 червня 2009, 16:32

Національний банк (НБУ) перевірить банки, які підозрюються Службою безпеки України в причетності до незаконної конвертації коштів, і прийме відповідні заходи при виявленні порушень.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Як правило, у банкірів всі папери підшиті", - сказав він журналістам у Києві в четвер, говорячи про поточну ситуацію в цих банках.

За словами першого заступника голови НБУ, перевірка виявлених фактів займе декілька днів.

Реклама:

При цьому він підкреслив, що причетні до незаконних операцій банки звітували про ці операції Держфінмоніторингу.

У той же час, керівник правління з соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський заявив на брифінгу, що правління НБУ в четвер визначить, які санкції застосувати до банків, підозрюваним у причетності до конвертаційного центру.

"Сьогодні буде нарада правління НБУ, за результатами якого буде ухвалено рішення про те, які саме ліцензії будуть припинені, або відкликані", - сказав він.

На питання, чому не оприлюднять повністю назви шести банків, які фігурують в цьому кримінальній справі, Жуковський відповів, що на засіданні правління НБУ в четвер буде проаналізовано роль кожного з банків у цій схемі, і після цього їх назви стануть відомі.

У той же час Жуковський підкреслив, що не всі банки брали участь в організації схеми, деякі з них були просто транзитними об'єктами.

Як повідомлялося, в кінці травня у результаті масштабної спецоперації СБУ розкрила законспірований конвертаційний центр, який займався протиправним обігом коштів та надавав послуги підприємствам різних регіонів України (близько 300) з мінімізації обов'язкових платежів до державного бюджету, незаконному формуванню податкового кредиту та виведення валютних коштів за кордон з подальшим ввезенням на територію держави товарів за заниженою вартістю.

У протиправній схемі використовувалося близько 20 комерційних структур, розрахункові рахунки яких відкриті в шести банківських установах у Києві та Дніпропетровську.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: