"Газпром" став пріоритетним покупцем азербайджанського газу

Понеділок, 29 червня 2009, 16:45

"Газпром" включений до списку потенційних покупців газу другої черги родовища Шах-Деніз в Азербайджані.

Про це заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер за підсумками російсько-азербайджанських переговорів у Баку, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Газпром" включений до списку потенційних покупців газу з другої черги родовища Шах-Деніз, при цьому також досягнута домовленість, що при всіх інших рівних умовах з боку інших потенційних покупців перевага буде надана "Газпромові", - сказав він.

Таким чином, за його словами, інші потенційні покупці газу Шах-Деніз-2 повинні будуть запропонувати комерційно більш привабливі умови, ніж "Газпром".

Реклама:

Раніше повідомлялося, що "Газпром" готовий купити весь обсяг азербайджанського газу з родовища Шах-Деніз в рамках "Стадії-2".

Сторони також підписали документ про умови закупівлі азербайджанського газу Росією з 2010 року, який спочатку припускає обсяг у 500 млн. кубометрів.

"Газпром" з 1 січня 2010 року буде здійснювати закупівлі азербайджанського газу, що спочатку ми будемо закуповувати азербайджанський газ в обсязі 500 млн. кубічних метрів, умовами передбачено збільшення обсягів закупівель", - сказав Міллер.

За його словами, закупівлі будуть здійснюватися "на базі формули ціни і в угоді, підписаній сьогодні, визначена базова ціна, яка є комерційно привабливою для азербайджанських партнерів".

Як відомо, до запуску родовища Шах-Деніз Азербайджан закуповував газ в Росії, а після початку його розробки перетворився на експортера газу і конкурента "Газпрому" на європейському ринку.

Азербайджан розглядається в якості одного з джерел постачання газу для газопроводу Nabucco, який повинен стати маршрутом доставки каспійського і центральноазіатського газу до Європи в обхід Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: