Європейська преса: продовження газової кризи було неминучим

Вівторок, 2 червня 2009, 09:50

Європейські експерти вважають, що вже у січні, після укладення нової газової угоди між Москвою та Києвом, було видно, що нових ускладнень не уникнути.

Про це йдеться в оглядах європейської преси, повідомляє Радіо "Свобода".

Тижневик ЄС "Нью Юроп" вважає, що "продовження європейської газової кризи було неминучим" уже після укладення в січні в Москві Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко нової газової угоди між Україною та Росією.

Один з експертів, аналітик московського "Альфа-банку" Рон Сміт, каже, що "увесь цей час ми чекали рецидиву". Сміт також прогнозує, що сторони мусять знайти вихід: "можливо, Росія просто збільшить Україні кредит, продасть їй газ у кредит... однак, я думаю, що у майбутньому сторони будуть намагатися уникати перебоїв із постачанням газу".

Реклама:

"Нью Юроп" також інформує, що на засідання саміту ЄС 18-19 червня італійський прем'єр Сільвіо Берлусконі готує для Європейської ради (саміту ЄС) пропозицію Росії про виплату Євросоюзом частини українських боргів за газ.

Офіційний орган російського уряду "Россійская ґазета" публікує матеріал щодо нових пропозицій Путіна відносно кредитування України з російських грошей у МВФ. Видання послилається на інтернет-сайт голови російського уряду, де оприлюднений лист Путіна до ЄС, у якому прем'єр-міністр Росії запропонував надати Україні кредит на газ із російських 10 мільярдів у МВФ.

Путін запевняє, що він уже надіслав директору-розпоряднику МВФ Домініку Строс-Кану підтвердження готовності Росії вкласти в облігації Фонду 10 мільярдів доларів.

"Російская газета" також інформує про переговори між російським віце-прем'єром Ігорем Сєчіним та українським міністром палива та енергетики Юрієм Проданом, на яких російський чільник наголосив, що Росія "братиме участь в організації кредиту Києву на закупку газу, якщо цей процес дістане підтримку Європи".

В інтерв'ю польській "Ґазеті Виборчій" екс-міністр фінансів України Ігор Мітюков заявив, що "українські політики не хочуть реформ", а лише ведуть "боротьбу за сфери впливу".

Мітюков також відзначив, що, всупереч запевненням нинішніх політичних чільників, в Україні "криза не закінчиться за рік, для кожного економіста з тверезим мисленням це очевидно".

Колишній міністр фінансів також вважає, що підписання Києвом угоди з ЄС про вільну торгівлю допомогло б Україні значно збільшити власне виробництво.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: