Банки знижують ставки по депозитах

Понеділок, 15 червня 2009, 17:56

Українські банки починають знижувати ставки по депозитах.

Про це повідомили представники кредитно-фінансових установ. агентству "Інтерфакс-Україна".

"З урахуванням стабілізації на фінансовому ринку ставки по депозитах виявилися завищеними. Вже намітилася тенденція до поступового зниження депозитних ставок, рівень яких приводиться у відповідність із вартістю ресурсів. До осені ставки за річними депозитами у гривні, що перевищують 19%, знизяться на 2,5-3%, ставки в доларах, що перевищують 11%, - на 1,5-2% ", - сказав перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.

"Сьогодні інфляція знаходиться на такому рівні, що дозволяє нам робити прогноз - ставки (по депозитах) не будуть зростати. Інфляція в травні склала 0,5%, є підстави для деякого зменшення процентних ставок за умови, якщо інфляція буде під контролем", -- сказав голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук.

Реклама:

"У червні-липні буде продовжуватися тенденція до зниження депозитних ставок для населення. На сьогодні найбільш відчутно - на 0,5% річних - знижуються ставки по внесках у гривні на строк від трьох місяців до року. Однак короткострокових депозитів - терміном до одного місяця - ця тенденція поки не торкнулася. Подібний тренд спостерігається за депозитними вкладами і в доларах: прибутковість по депозитах у доларах терміном на три місяці знизилася на 0,15% річних, на півроку і рік - на 0,20%", - сказав голова правління ВіЕйБі Банку (Київ) Петро Барон.

За його словами, депозитні ставки, різко збільшені в період загострення банківської кризи, поступово виходять на врівноважене значення.

"В цілому по банківській системі відзначається приплив депозитів, що свідчить про повернення довіри населення до банків. У кризовий період процентні ставки по депозитах були завищені, що не завжди відповідало реальним можливостям більшості банків, і зараз ставки поступово починають рух до реальних показниках", - сказав банкір.

Як підкреслив Барон, зниження Національним банком облікової ставки до 11% річних також може стати непрямим фактором для зниження ставок по депозитах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: