Поставки української електроенергії до Європи під загрозою

П'ятниця, 12 червня 2009, 09:36

Поставка української електроенергії в напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії опинилися під загрозою зриву через конфлікт між енергогенеруючою компанією ВАТ "Західенерго" і оператором експорту - держпідприємством "Укрінтеренерго".

Про це повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в Міністерстві палива та енергетики України.

"Західенерго", що експлуатує Бурштинську ТЕС, яка виробляє електроенергію для експорту, з початку червня відмовляється погоджувати підготовлений "Укрінтеренерго" графік поставок української електроенергії до Європи.

При цьому "Західенерго" посилається на "економічну невигідність" виробництва електроенергії для експорту в обсязі, необхідному для виконання зовнішньоекономічних контрактів "Укрінтеренерго", - сказав співрозмовник агентства.

Однак, як вважають у Мінпаливенерго, справжньою причиною відмови погоджувати графік є укладання контракту на поставку електроенергії в Угорщину між "Західенерго" і компанією System Consulting ZRt. угорського підприємця Ласло Капої.

Відповідно до документу, підписаного 5 червня, українська генкомпанія зобов'язалася в 2009 році експортувати в Угорщину до 250 МВт електроенергії за ціною 40 євро за 1 МВт-ч.

Поставки за контрактом між "Західенерго" та System Consulting повинні початися в середині поточного місяця. Між тим, весь обсяг електроенергії, який може експортуватися з "острова Бурштинської ТЕС" у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії, до теперішнього часу законтрактували.

Як уточнив співрозмовник агентства, "Укрінтеренерго" на днях проінформувало Мінпаливенерго про те, що підконтрольне міністерству "Західенерго" з 4 червня намагається блокувати виконання держпідприємством зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами.

Дії "Західенерго" можуть призвести до зриву експорту електроенергії з "острова Бурштинської ТЕС", виникнення проблем з роботою енергоострова в паралельному режимі з європейською енергосистемою і нарахування штрафних санкцій. Більш того, Україна може втратити статус надійного партнера в сфері постачання енергоресурсів, переконані в "Укрінтеренерго".

"Острів Бурштинської ТЕС", що охоплює територію Закарпатської, Львівської та Івано-Франківської областей, працює паралельно з об'єднаною європейською енергосистемою з 2002 року. Експортний потенціал енергоострова обмежений і становить 500 МВт взимку і 550 МВт влітку.

Комерційним оператором експорту електроенергії, виробленої на "острові Бурштинської ТЕС", з 2002 року виступає "Укрінтеренерго". Створене 1993 року держпідприємство в різний час експортувало електроенергію у всі країни, сусідні з Україною.

Як повідомлялося, постачання української електроенергії з "острова Бурштинкой ТЕС" до Європи в 2008 році зросли на 3,1% у порівнянні з 2007 роком - до 4 млрд. 101,6 кВт-ч.

При цьому доходи від експорту електроенергії, виробленої на енергоострові, за підсумками минулого року через значне зростання цін зросли на 41,6% - до 315,5 млн. дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: