Бензин в Україні дорожчає через світові тенденції

Вівторок, 26 травня 2009, 19:25

Основною причиною триваючого подорожчання нафтопродуктів на українському ринку є ріст цін на них у світі, вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

За інформацією директора НТЦ "Психея" (Київ) Сергія Сапегіна, "ріст цін на європейському оптовому ринку з початку місяця склав 8% по дизпаливу і 19% по високооктановому бензину premium".

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн, у свою чергу, повідомив, що на європейському ринку бензин за три тижні травня подорожчав на 40%.

Серед другорядних причин, що привели до росту цін на нафтопродукти в країні, Сапегін назвав те, що нафтотрейдери закладають ризики подальшого збільшення світових цін у відпускні ціни, подальший ріст цін на нафтопродукти в Україні, зниження обсягів продажу палива і прагнення операторів компенсувати це зниженням за рахунок росту маржі.

Крім того, на його думку, одним з факторів росту цін у даний час є рекомендації секретаріату експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Міністерстві палива й енергетики "підвищувати відпускні роздрібні ціни".

Коментуючи заяву Антимонопольного комітету України (АМКУ) про намір розслідувати подорожчання бензину, що відбувається, в Україні, Куюн висловив здивування підвищеній увазі до цього питання.

Реклама:

 "Я не розумію ні сьогоднішнього ажіотажу навколо ситуації на ринку нафтопродуктів, ні такої уваги до чергової заяви АМКУ. Сьогодні в кожній великій роздрібній компанії два-три чоловіка виділені винятково для обслуговування запитів АМКУ, що говорить про відсутність дефіциту уваги з боку комітету до ринку нафтопродуктів",- повідомив фахівець.

На думку Сапегіна, дії АМКУ обґрунтовані логічною необхідністю проведення подібної роботи. Крім того, він наводить приклад: коли експертно-аналітична група по ринку нафтопродуктів рекомендує підвищувати роздрібні ціни, це, у свою чергу, привертає до операторів і ринку в цілому увагу АМКУ.

Куюн звернув увагу на те, що Україна, як і колись, "протягом мінімум останнього року серед 10 країн - найближчих її сусідів займає друге місце по дешевині нафтопродуктів, поступаючись лише Росії".

Прогнозуючи подальші цінові зміни на ринку нафтопродуктів, Сапегін допускає, що в "найближчий місяць може спостерігатися як ріст, так і зниження ціни. У всякому разі, як один, так і інший тренд будуть слабкими".

Крім того, експерт додав, що цінові зміни в Україні будуть залежати від ряду ключових факторів: цінова ситуація на європейському ринку нафтопродуктів, стабільність в економіці і готовність ринку купувати за існуючими цінами.

Куюн очікує, що в червні ціна на бензин А-95 буде коливатися навколо оцінки 6,50 грн/літр.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!