Мінфін прогнозує "ефект" від рекапіталізації банків

Середа, 20 травня 2009, 13:03

Приймати рішення про скасування мораторію на дострокове зняття депозитів необхідно спільно з прийняттям рішення про рекапіталізацію банків.

Про це заявив виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На моє переконання, це рішення (скасування мораторію) повинно прийматися паралельно з рішенням про рекапіталізацію банків. Тоді це дійсно буде мати якийсь ефект", - сказав Уманський журналістам в середу.

"В іншому випадку, я не впевнений, що ми зможемо утриматися в системі банківської стабільності", - додав в.о. міністра фінансів.

Він нагадав, що мораторій на дострокове зняття банківських вкладів населення в чистому вигляді не існує, а формально існувало лише застереження з боку Національного банку України комерційним банкам вживати всіх заходів щодо недопущення дострокового вилучення вкладів.

Як повідомлялося, Національний банк (НБУ) минулої п'ятниці оприлюднив своє рішення від 12 травня про скасування цього застереження, яке розцінюють на ринку як мораторій на дострокову видачу вкладів.

Коментуючи процес рекапіталізації банків за участю держави, Уманський не погодився з оцінкою, що він затягується.

"Входження в акціонерний капітал банків - це складний процес. І ми не пішли по шляху західних країн, які надають банкам субсидії", - підкреслив в.о. міністра.

Він підтвердив, що одеський Імексбанк призупинив переговори з урядом про рекапіталізацію.

"Якщо Імексбанк, або "Фінанси та Кредит", або Укргазбанк мають можливість залучити власні ресурси, ми готові із задоволенням підтримати їх ... Ми не зацікавлені в тому, щоб додатково витрачати кошти з державного бюджету для капіталізації банків", - сказав Уманський.

У той же час, за його словами, банк "Фінанси та Кредит" та Укргазбанк продовжують переговори з урядом про рекапіталізацію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!