Ющенко: Україна живе в утопічному сценарії макроекономічного розвитку

Вівторок, 19 травня 2009, 12:14

Президент україни Віктор Ющенко вважає, що макроекономічні показники, заплановані урядом на 2010 рік це "утопія".

Про це президент заявив в інтерв'ю виданню "Дело".

"Україна живе в утопічному сценарії макроекономічного розвитку, коли номінально уряд планує 0,4% росту ВВП, а інфляція передбачена на рівні 9,5%. Адже ми живемо зараз в іншому світі, з іншими викликами та загрозами", - наголосив Ющенко.

Він нагадав, що українська  промисловість за квартал впала на 32%, будівництво - на 57% тощо.

Реклама:

"А уряд декларує виконання бюджету майже на 100%? Тобто, з одного боку, ми маємо серйозні тенденції до падіння, а з другого - бюджет, розрахований на базі 2008 року, і він виконується. Це означає, що ми є свідками або віртуальної моделі, або свідомо непродуманих кроків", - вважає голова держави.

Ющенко також підкреслив, що виконання бюджету відбувається за рахунок Нацбанку

"Коррахунок уряду майже порожній. Якщо раніше на рахунку було 17 мільярдів гривень, то зараз лише 2. Тож виконання бюджету відбувається за рахунок Нацбанку, який за чотири місяці виконав річну норму стосунків із бюджетом, що може призвести до неконтрольованої інфляції", - сказав він

Крім того, президент зауважив, що авансові платежі в бюджет постійно зростають і вже склали 12 мільярдів гривень, а розмір некомпенсованого ПДВ досяг найбільшої позначки за всю історію України - 13,5 мільярда гривень.

"З них четверта частина - прострочений ПДВ. Приблизно таку ж суму склали позички уряду з економіки. Отже, в цілому близько 25 мільярдів гривень обігових коштів в умовах кризи економіка заплатила бюджету", - запевнив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: